MF DNES

„Myslivec“míří k protinožců­m

Palírna u Zeleného stromu míří na zahraniční trhy. Export může zvýšit až sedminásob­ně.

-

Filip Horáček redaktor MF DNES

rostějovsk­á Palírna U Zeleného stromu letos slaví pětisté výročí. Nikde jinde v Evropě se kořalka nepálí tak dlouho. Své zkušenosti, vydestilov­ané do tří set druhů alkoholu, chce nyní zúročit při zahraniční expanzi.

V současnost­i se v Prostějově za rok vyrobí zhruba 100 tisíc hektolitrů rumů, vodek, hořkých bylinných likérů, ovocných destilátů, brandy a dalších lihovin. Deset procent z nich míří za hranice, avšak cíle má firma mnohem vyšší.

„V následujíc­ích pěti letech plánujeme stoprocent­ní nárůst podílu našich značek na trhu s lihovinami,“uvedl generální ředitel palírny Pavel Kadlec. Exportní potenciál je však podle něj oproti dnešku až sedminásob­ný.

Největší plány mají v Prostějově se Starou myslivecko­u, která je už teď nejsilnějš­ím exportním artiklem s podílem 28 procent. „Myslivec“(původně Stará žitná) se stal v tuzemsku v minulosti náhražkou nedostatko­vé whisky. Proslavili ji Jan Werich, Vladimír Menšík nebo Karel Svoboda a Karel Gott, kteří „myslivce“pili v době, kdy skládali píseň Lady karneval.

Na to v zahraničí nejspíš neuslyší, ale na tradici založené v 16. století a chuti „whisky“za dostupnějš­í cenu možná ano. Podle výsledků slepých testů Palírny u Zeleného stromu z loňského roku tento nápoj Skotové a Irové nerozeznal­i od Jamesona a Tullamore Dew.

Export je pro firmu jedinou možností, jak dál růst. Loni firmě klesly tržby o 5,4 procenta na 505,9 milionu korun a zisk se propadl z 21 milionů na 556 tisíc. Ředitel to přičítá zákonu o tržní síle, neboť došlo ke změnám standardně sjednávaný­ch obchodních podmínek.

Nejdůležit­ější exportní zemí ze zhruba dvacítky je Slovensko, kde mají zákazníci podobné preference jako v Česku. Manažeři ale vidí potenciál i ve Spojených státech, Japonsku, Filipínách či Austrálii, která je nyní exportní dvojkou. U protinožců se firmě daří hlavně s absinty, ale díky velké popularitě rumů nebo právě whisky firma čeká úspěch i v tomto segmentu.

Přichází slaný karamel

naším cílem na exportu uspět zejména se Starou myslivecko­u a Hanáckou vodkou,“uvedl manažer značky Stará myslivecká Boris Rajdl. Firma je lídrem tuzemského trhu v prodejích vodky. Například značka Hanácká vodka meziročně roste o 40 procent.

Do zahraničí se naopak palírna nechystá s Režnou a Starorežno­u, nejstarším­i nápoji v nabídce. Oblíbené jsou tyto bylinné kořalky, podobné řeckému ouzu, zejména na Hané.

Kromě lidové klasiky, jako je tuzemák, borovička a slivovice, vyrábí firma i alkohol pro fajnšmekry. Loni v září převzala výrobu rodinné firmy Distillery Kleiner, která vypaluje malosériov­é destiláty z jednoodrůd­ového ovoce, jako je divoký špendlík či slivovice v sudu po Cabernet Savignonu. Prodává je tuzemským restaurací­m včetně podniků oceněných michelinsk­ou hvězdou, jako jsou La Dégustatio­n Boheme Bourgeoise a Alcron. Nové obchody se rýsují v Německu.

Hledání nových chutí je v tuzemsku trochu složitější. „Český trh je poměrně konzervati­vní a nové chutě přijímá těžko,“popsal Rajdl. Přesto právě slanou chuť uvádí firma v těchto dnech na trh v podobě smetanovéh­o krémového likéru s whiskou Missis slaný karamel.

 ?? Foto: ČTK ?? Palírna U Zeleného stromu je stále v rukou českých majitelů. Před rokem navíc přikoupila ovocný lihovar Distillery Kleiner.
Foto: ČTK Palírna U Zeleného stromu je stále v rukou českých majitelů. Před rokem navíc přikoupila ovocný lihovar Distillery Kleiner.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia