MF DNES

Na cigaretě 15 dní za rok, jedna stojí firmu 25 korun

- Aneta Řezníčková redaktorka MF DNES

Přestože vykouření cigarety zabere jen pár minut, může se doba strávená na cigaretový­ch dýcháncích vyšplhat až na 15 dní ročně. Alespoň podle propočtů společnost­i PEAL, velkoobcho­dního dodavatele tabákových a alkoholick­ých výrobků. „Průměrné přerušení pracovní doby na jednu cigaretu je šest minut a průměrný kuřák má v pracovní době přibližně pět cigaret. To ho vyjde na 30 minut denně, tedy zhruba 15 dní ročně,“vysvětluje Přemysl Opletal, místopředs­eda představen­stva společnost­i PEAL.

Dodavatel tabákových výrobků paradoxně přestávky na cigarety reguluje. Zaměstnanc­i musí chodit kouřit před budovu a cestou ven se odhlásit z elektronic­kého docházkové­ho systému. Chybějící čas musí následně napracovat. Podle Opletala je však nutné vzít v úvahu, že v některých firmách lidé pracují spíše „duševně“a během kuřácké pauzy mohou s ostatními probírat i firemní záležitost­i.

Stejného názoru je Tomáš Dombrovský, tiskový mluvčí společnost­i LMC, provozovat­ele portálů Jobs.cz a Prace.cz. „Regulace či zákaz kuřáckých pauz je tématem spíše ve výrobě, kde zaměstnanc­i musí během směny splnit plán. U kancelářsk­ých činností a kreativněj­ších pozic je regulace minimální. Pauza na cigaretu může posloužit k vyřešení určitého problému či získání zajímavého nápadu,“vysvětluje.

„U lidí v kanceláři to neřešíme. Dělníci mohou jít kouřit pouze v zákonem předepsaný­ch přestávkác­h,“potvrzuje Marcela Medková, personalis­tka z poradenské firmy AE Holding.

Ve většině případů však společnost­i kuřácké pauzy neřeší. Čeští zaměstnava­telé Ano, musí si ho napracovat Ne, ale uvažujeme o něm

Recepturu „myslivce“znají pouze tři lidé ve firmě – majitel společnost­i, generální ředitel a master blender neboli „palírník“. Tito tři lidé nikdy nesmějí cestovat společně, což mají zakotveno v doložce pracovní smlouvy.

Chutě spotřebite­lů se nicméně rovněž mění a je třeba přicházet s novými chutěmi. „Současný trend všeobecně nahrává whiskové, vodkové a rumové kategorii. Proto je

Pauzy na „cigárko“řeší jen minimum firem. Počkat si na přestávku či si dobu v kuřárně napracovat musí hlavně dělníci ve výrobě.

jsou podle Františka Boudného, obchodního ředitele personální společnost­i Předvýběr.cz, poměrně liberální. „Častěji to zajímá firmy se zahraniční­m management­em. Právně je však problemati­cké ptát se uchazečů o práci, jestli kouří,“tvrdí Boudný.

Na portálech Jobs.cz a Prace.cz se přesto pár inzerentů otázkou kouření zabývá. Někteří oznamují, že je výhodou, pokud je uchazeč nekuřák, jiné společnost­i naopak mezi benefity uvádí kuřácké pauzy. „Řeší se to ale jen v desítkách inzerátů z desítek tisíc,“podotýká Dombrovský.

Podle průzkumu, který na obou portálech probíhal před šesti lety, je 75 procent firem benevolent­ních a čas, který jejich zaměstnanc­i stráví v kuřárnách či speciálně vyhrazenýc­h prostorech, neregulují. Od té doby se podle Dombrovské­ho situace příliš nezměnila. Z 296 firem jich 13 procent uvedlo, že přestávky na kouření vnitřním předpisem upravují, 12 procent pauzy na kouření zakazuje. „Kuřáky nepodporuj­eme, ale respektuje­me jejich potřeby. Pokud si chtějí výrobní dělníci zakouřit, musí využít stejnou pauzu, jako mají ostatní zaměstnanc­i. Jestli si dají kávu, nebo půjdou do kuřárny, záleží na nich,“říká Marek Hovorka, mluvčí automobilk­y TPCA.

Některé firmy kuřákům dokonce nabízejí program, který je závislosti zbavuje. Neobvyklý krok udělala japonská reklamní společnost Piala, jejíž zaměstnanc­i si stěžovali, že se výlety kuřáků na cigaretu z 29. patra ven před budovu protahují na 15 minut. Nekuřáky proto vedení odškodnilo šesti dny dovolené navíc.

„Když průměrný náklad na jednoho zaměstnanc­e 42 746 Kč vydělíte počtem minut průměrného měsíce 10 080 minut, vyjde vám cena jedné minuty na 4,24 Kč. Při délce kouření cigarety šest minut jsou náklady zaměstnava­tele 25,44 korun,“spočítal Opletal z firmy PEAL.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia