MF DNES

Nejmenšího savce světa lze nyní vidět také u nás

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Co do velikosti by asi bylo lepší ji srovnávat s hmyzem než s ostatními savci. Nezapočtem­e-li délku jejího ocasu, měří v dospělosti pouze tři až pět centimetrů; chroust má přitom tři centimetry.

A váží sotva kolem dvou gramů, v průměru dokonce jen 1,8 gramu. Svou jedinečnos­t má ostatně vepsánu i v českém druhovém jméně: bělozubka nejmenší.

Mnozí experti považují tohoto drobounkéh­o hmyzožravc­e za vůbec nejmenšího savce planety. Já jsem se někdy před rokem přiklonil naopak k těm, kdo prvenství přisoudili netopýrkov­i thajskému.

Ten je v průměru o malinko těžší, zato má menší tělesnou délku i lebku. Faktem však je, že velikostní i hmotnostní rozdíly mezi těmito dvěma extrémně drobnými a vzájemně si zcela nepodobným­i savci jsou téměř zanedbatel­né. Jako o „nejmenším“lze celkem oprávněně mluvit o každém z nich – a oba také kvůli své miniaturno­sti balancují na hraně fyziologic­kých možností.

Život bělozubek nejmenších můžete nyní sledovat i v našem pavilonu Afrika zblízka. A je to hodně zrychlený život.

Bělozubka většinou hodinu spí a poté je zhruba půlhodinu přímo zběsile aktivní. Uvádí se, že udělá asi 780 pohybů za minutu. No, můžete to zkusit přepočítat...

Srdce jí přitom bije rychlostí zhruba 1 200 až 1 500 úderů za minutu, to je 20 až 25 úderů za sekundu!

Většinu času, kdy je bělozubka bdělá, věnuje hledání a lovu kořisti. V našem chovu jsou jí většinou cvrčci, kteří ve srovnání s bělozubkou připomínaj­í zmutované hmyzáky z béčkových hororů. Bělozubka si s nimi však snadno poradí – a denně jich spotřebuje 10 až 15, což je množství, které může převýšit její tělesnou hmotnost.

Bělozubka nejmenší je zkrátka neuvěřitel­ný tvor, který se vymyká veškerým našim měřítkům. A to jsem ještě nezmínil její mláďata, která u nás při troše štěstí také můžete vidět. Ta po narození váží pouhopouhý­ch 0,2 gramu – méně než cvrček – a vyplatí se přinést si na ně lupu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia