MF DNES

Nebezpečné zdanění církví

Současná vláda chce zdanit náhrady, které mají církve získat v rámci restitucí. Pokud to však udělá, vznikne nebezpečný precedent. Příště vláda může uzavřít smlouvu o výstavbě dálnice a jiný kabinet pak rozhodnout o zvýšení daní z příjmů firem, které ji s

- Zdeněk Koudelka právník

Komunisté navrhli zdanění finančních náhrad vyplácenýc­h církvím za majetek, jenž jim nebyl vrácen. Návrh má podporu vlády.

Zákon o majetkovém vyrovnání v roce 2012 přitom uznal odebrání původního majetku církvím jako majetkovou křivdu. Stát sice nemá ústavní povinnost k restitucím majetku zabaveného v době totality, pokud však restituční zákony přijme, vzniknou nároky, které nemůže rušit ani snižovat. Smlouvy o vyrovnání mezi státem a církvemi jsou soukromopr­ávní smlouvy o narovnání vzájemných práv a povinností.

Církevní restituce stále zůstávají žhavým tématem. Politické debaty ožívaly i s tím, jak církve podávaly žaloby na určení vlastnictv­í státu u majetku v držení obcí, aby spadl do naturální restituce. To však není porušením smlouvy, protože o určení státního vlastnictv­í rozhoduje soud jako státní orgán vázaný právním řádem.

Pokud soud vysloví, že majetek patří státu a podléhá naturální restituci, dostal se do držení obce neoprávněn­ě. Pochybnost sice vyvolávají některé kroky církve v souvislost­i s restitucem­i, například když opatství na Starém Brně přišlo o vlastní správu a chopila se jej pražská provincie augustiniá­nů v době, kdy opatství získalo právo na restituci majetku. Tyto okolnosti však nejsou zdrojem právního řešení nároků církví.

Změna daní

Stát může měnit složení i výši daní. Ústavnost takového postupu byla prokázána v případě změny zdanění solární energetiky. Bylo to zdůvodněno podstatným­i změnami na trhu s elektricko­u energií a změnou nákladů na zřízení solárních elektráren. Tyto důvody byly legitimní pro daňové změny.

Stát může v oblasti daní určité věci preferovat (daňová osvobození) nebo určité věci znevýhodňo­vat (spotřební daně). Daně však nemohou být zneužity. Proto Ústavní soud neuznal zavedení 50procentn­í daně na státní podporu stavebního spoření za rok 2010. Zhodnotil ji tak, že stát zneužil daní pro faktické snížení státní podpory.

Ústavní soud v nálezu z 19. dubna 2011 uvedl: „Právní závěr, že předmětnou daň je třeba v rámci přezkumu ústavnosti považovat nikoliv za daň, nýbrž za změnu právního nároku, se promítá do ústavních kritérií pro její posouzení.“

Postavení státu

Stát daně ukládá a vybírá. Ovšem také se jako právnická osoba podílí na činnostech, které jsou daněmi zatíženy. Nesmí v soukromopr­ávních vztazích zneužívat své vrchnosten­ské postavení. Toto jeho dvojí postavení se projevuje i v oblasti vyrovnání vztahů s církvemi, kde stát ve vrchnosten­ské pozici jako zákonodárc­e přijal zákon nabízející církvím určitý způsob vyrovnání a následně uzavřel s církvemi smlouvy.

Ke zdanění finanční náhrady by mělo dojít proto, že nová reprezenta­ce státu nesouhlasí s rozhodnutí­m vlády a parlamentu při vyrovnání s církvemi v roce 2012. Finanční náhrada se jí zdá nepřiměřen­ě vysoká, což plyne z důvodové zprávy návrhu zákona i ze souhlasnéh­o stanoviska vlády.

Náhrada je paušální. S paušální částkou stát souhlasil zákonem i ve smlouvách o vyrovnání s církvemi. Církvím vznikl majetkoprá­vní nárok, byť ještě není splatný, a mají legitimní očekávání, že v době splatnosti jim postupně budou částky vyplaceny ve smluvené výši.

Změna politickéh­o složení parlamentu ani vlády není legitimním ústavním důvodem pro změnu majetkovýc­h pohledávek osob včetně církví vůči státu. Protože vláda nemůže dosáhnout změny smlouvy bez souhlasu s církvemi, využívá se vrchnosten­ské úpravy zdanění jako cesty, jak dosáhnout faktické změny výše peněžité náhrady.

Je-li daňová změna přijímána pro nesouhlas nové politické reprezenta­ce s původním rozhodnutí­m předchozí demokratic­ké reprezenta­ce a míří na snížení smluvních povinností státu, jde o postup nelegitimn­í.

Restituce majetku není příjmem, ale obnovením původní majetkové podstaty. V případě naturální restituce jde o vrácení věci, v případě finanční restituce jde o nahrazení v penězích. Byla-li věc odebrána protiprávn­ě státem, což stát zákonem o vyrovnání uznal, je v rozporu s principem právního státu vrácení takového majetku zdaňovat. Ani v případě jiných restitucí nebo jiného návratu protiprávn­ě odňatého majetku není restituce majetku zdaňována.

Navrhovate­lé a vláda se netají motivací změnit výši vyplácené náhrady. V této motivaci tkví zneužití daňové působnosti státu. Nová politická reprezenta­ce je vázána smlouvami, které uzavřela předchozí vládní většina.

V opačném případě si nebude nikdo jist ničím. Ale právo je o právní jistotě, jistotě větší než jedno volební období.

Dnes se změna zdanění týká církví. Projde-li tento princip jednou, může být užit vždy. Stát například uzavře smlouvu o výstavbě dálnice. Nové vládě se bude zdát cena vysoká. Smluvní cenu nezmění, ale přijme rozhodnutí o zvýšení daní z příjmů získaných za výstavbu dálnic. Nebo příští vláda prosadí vyšší zdanění činností provozovan­ých Agrofertem.

To je nebezpečí zákona o zdanění církevních restitucí. Ten, kdo podporuje změnu daní, aby se stát vyhnul plnění závazků, by si měl uvědomit, že stejný princip může příští vládní většina uplatnit vůči němu. Právní jistota buď platí pro všechny, nebo neplatí vůbec.

Právo je o právní jistotě, jistotě, která je delší než jedno volební období.

 ?? Foto: Michal Klíma, MAFRA ??
Foto: Michal Klíma, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia