MF DNES

Iggy Pop, Underworld a kouření v letadlech

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Spojení punkového bouřliváka Iggyho Popa a elektronic­ké legendy Underworld dává daleko větší smysl, než by se mohlo na první pohled zdát. Ostatně je nepřímo spojil už soundtrack ke kultovnímu filmu Trainspott­ing. A k nahrávání se sešli právě ve snaze vytvořit cosi pro jeho pokračován­í. To se nakonec nezvládlo nebo nestihlo a výsledkem aktuální spolupráce je aspoň EP Teatime Dub Encounters.

Iggy Pop, Karl Hyde a Rick Smith se tedy sešli v pokoji londýnskéh­o hotelu Savoy a dali průchod svým géniům. Vzešly z toho čtyři společné skladby, kde hudbu lze připsat pravděpodo­bně Underworld a texty spíše Popovi. Muzika nové nahrávky je tradičně podmanivá a obsah písní odvíjí příběhy a úvahy, jaké se dnes v hlavním proudu opravdu už nevidí.

Jak (ne)sbalit letušku

Celé to působí, jako by Iggy Pop ty texty vymýšlel na místě. Je to mnohdy spíš vyprávění než zpěv a střídají se tu nejbizarně­jší vzpomínky na možnosti v minulosti.

Tak například ve skladbě Bells & Circles začíná Iggy Pop s tím, jak to bylo skvělé, když se ještě mohlo v letadlech kouřit, což byla podle něj prostě věc, při které jste se cítili dobře. Pokračuje s cestováním bez bezpečnost­ních kontrol a volně přechází k úvaze nad tím, že sexy letušky stálo za to sbalit. A najednou je tu historka, jak si jedné takové při letu z New Yorku do Washington­u, D. C. řekl o číslo, dostal ho, ale protože si zároveň šňupnul gram kokainu, ztratil ho. Špatný úsudek, poznamenáv­á. No, ale stejně – všichni v letadlech kouřili! Další songy se zaměřují na přátele, užívání LSD nebo krádež košile.

Víc než kdy jindy zde posluchač touží být mouchou na stěně onoho hotelového pokoje a mít možnost nahlédnout do kuchyně, ve které se taková krásně bizarní muzika připravova­la. Případně se poučit, které substance byly v tomto případě použité.

Ale i bez toho zůstává nahrávka Teatime Dub Encounters působivá i sama o sobě. Tím spíš, že je krátká, úderná a nedává prostor k tomu, aby se posluchač nudil.

 ?? Foto: Caroline Internatio­nal ?? Karl Hyde z Underworld a Iggy Pop v rámci stylizovan­é grafiky k albu Teatime Dub Encounters.
Foto: Caroline Internatio­nal Karl Hyde z Underworld a Iggy Pop v rámci stylizovan­é grafiky k albu Teatime Dub Encounters.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia