MF DNES

Líbezná Miss Hanoi, slabá detektivka

Politicky korektní detektivka Miss Hanoi sice míří do kin, ale její pravý čas zřejmě přijde až na obrazovce, kam patří spíše.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

přijíždí vyšetřit David Novotný coby kapitán z kriminálky, stane se mu vietnamská kolegyně nejen průvodkyní a tlumočnicí, nýbrž i hromosvode­m. Protože muž neskrývá svou přezíravos­t vůči ambiciózní­m ženám ani cizincům vůbec, je nasnadě, že k sobě budou muset najít profesní úctu i lidskou cestu.

Poetika příhraničí

Jinými slovy schéma jako hrom, stačí si vybavit četné obdobné kombinace černošsko-bělošských parťáků či jiných smíšených detektivní­ch tandemů, nicméně v Miss Hanoi docela slušně účinkuje. Ha Thanh Špetlíková je totiž na pohled neskonale líbezná a Novotný zase hned při svém vpádu na scénu nenechá ani na vteřinu na pochybách, kdo tu bude zcela jednoznačn­ým hereckým králem. Vítězil by ovšem i v silnější konkurenci – ostatní výkony jsou jemně řečeno nevyvážené, ve stylu Policie Modrava.

Třetího „hrdinu“snímku zosobňuje Sapa, proslulá vietnamská tržnice, která poskytuje náladu bizarní exotiky uprostřed české metropole, vděčné kulisy pro ojedinělou honičku a zejména živnou půdu kapitánově jiskřivé uštěpačnos­ti. Když Novotný zmiňuje „padesát odstínů žluté“či zkoumá jídlo s otázkou, zda zaživa štěkalo, nebo mňoukalo, připomíná neskutečně protivného, přesto neodolatel­ného nadsamce typu Jacka Nicholsona.

Ale jinak se příběh obrňuje mohutnou dávkou obehraných klišé. Včetně sociální poetiky zašlého příhraničí – kauza se má odehrávat ve Varnsdorfu, kde zpovykaní výrostci záměrně provokují a pak vykřikují hesla o policejní brutalitě, kde potomky pilných asijských trhovců odchovaly domorodé tety na hlídání a kde všechno i všechny řídí jeden mocný podnikatel. Pokud jde o vhled do života vietnamské komunity u nás, na malé ploše ji daleko věrněji postihl loňský studentský snímek Bo Hai, nominovaný na cenu kritiky i Českého lva.

Kdy přestane pršet

Vůbec nejslabší položku představuj­e detektivní zápletka, v níž je divák před policisty vždy o míle napřed. Vede od průhledné kouřové clony falešných stop přes děravou logiku až po vyústění v moralitu; navíc film na rasisticko­u linku tak okatě tlačí, že je od počátku jasné, ve kterém etniku hledat vraha.

A podobně jako ve své prvotině Raluca dává režisér opět průchod levné obrazové manýře, čímž se jednak připravuje o vlastní rukopis, jednak divákovu pozornost odvádí k podvědomém­u přání, ať už se slečna pořád nesprchuje a ať už za okny nelije.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia