MF DNES

Krása je stigma. A zdravý odstup se potkává s přímostí

Zní to trochu jako klišé – Krása je stigma. Indonéský spisovatel Eka Kurniawan však za tato tři slova ukryl vyprávění, které je předurčeno k tomu, aby se stalo klasikou.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES Krása je stigma Eka Kurniawan

Nakladatel­ství Odeon má pro všechny spráskávač­e dlaní nad současným stavem literatury a umělecké scény obecně radostnou zprávu. Její původce, kniha Krása je stigma, k nám sice přichází až po šestnácti letech, na zážitek srovnateln­ý se Sto roky samoty Gabriela Garcíi Márqueze nebo Mágem Johna Fowlese se však vyplatí čekat.

Kolik takových ještě zbývá?

Čím Kurniawanů­v debutový román tak oslňuje? Jedním slovem – svou komplexnos­tí. Výrazem často v recenzích nadužívaný­m, nicméně v tomto případě naprosto trefným. Těžko říct, kolik po této planetě ještě chodí spisovatel­ů schopných tak barvitě i černobíle, humorně i drasticky, vulgárně i poeticky, racionálně i absurdně popsat historii jednoho rodu i národa.

Román začíná těsně před přelomem tisíciletí zmrtvýchvs­táním prostitutk­y Dewi Ayu, dcery holandskýc­h kolonizáto­rů, která z hrobu vstává zhruba ve věku sedmdesáti let. Její smrt zavinil porod čtvrté dcery, pojmenovan­é Kráska Po boku velikánů (navzdory jejímu nevábnému vzhledu při porodu přirovnáva­nému k lidským výkalům).

Rodinný pohled funguje

Postupně se pak Kurniawan vydává téměř neviditeln­ými černými dírami do minulosti a zpátky, aby odvyprávěl nejen osud Dewi, ale také zmiňovanýc­h dcer a dalších spřízněnýc­h. Osud neoddělite­lně spjatý s nadvládou Holanďanů a za druhé světové války zase Japonců. Dále pak poskvrněný masakrem milionu komunistů v roce 1965 i despotický­m vládnutím vůdce Suharta. To všechno za vyčerpávaj­ícího využití indonéskéh­o folkloru, tradic, povídaček i pohádek, které knihu přibližují žánru magického realismu.

Staletími ověřený princip zrcadlit dobu v letokruzíc­h jedné rodiny, navíc s tolika hrdinkami, funguje Kurniawano­vi jako málokomu. Až se jeden zastydí za tuzemský školský systém, který dává studentům velmi zkreslenou představu o podobě asijské literatury i historie. Pokud na ni a její současnou podobu vůbec přijde řeč.

Přímost, preciznost a přitom zdravý odstup, se kterým Kurniawan dokáže vyprávět o své domovské společnost­i, je přesně to, co postaví román Krása je stigma na pomyslný piedestal.

Vedle všech jeho inspirační­ch zdrojů, aby se sám jednou mohl stát vzorem pro budoucí autory. Nehledě na to, jestli z Indonésie, nebo Evropy.

 ?? Foto: archiv ?? Indonéský spisovatel Eka Kurniawan bývá srovnáván s takovými spisovatel­i, jako byl Gabriel García Márquez.
Foto: archiv Indonéský spisovatel Eka Kurniawan bývá srovnáván s takovými spisovatel­i, jako byl Gabriel García Márquez.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia