MF DNES

Filmové Dalešice

Pivovar a přehrada, kde točil režisér Menzel

- — Radek Laudin

Za turisticko­u oblíbenost Dalešic na Třebíčsku může velkou měrou režisér Jiří Menzel. V tamním pivovaru točil v roce 1980 jeden ze svých nejúspěšně­jších filmů – Postřižiny podle předlohy Bohumila Hrabala.

Už šest let předtím ale zamířil k Dalešicím kvůli úplně jinému snímku. Ten už v televizích skoro nebývá k vidění. Je budovatels­ký a jmenuje se Kdo hledá zlaté dno. Hlavní roli řidiče nákladního auta v něm dostal Jan Hrušínský. Film se měl původně natáčet na stavbě ropovodu, ale protože se v té době vytvářela dalešická přehrada, přesunul Menzel děj filmu na Třebíčsko.

Pro režiséra byla první polovina 70. let složitá doba. Měl sice doma Oscara za Ostře sledované vlaky, nesměl však už pět roků režírovat kvůli Skřivánkům na niti.

Díky filmu Kdo hledá zlaté dno se vrátil ke své práci. Poté už se mohl věnovat snímku Na samotě u lesa a právě Postřižiná­m znovu v Dalešicích. Přehrada s lodní dopravou i pivovar jsou v současnost­i časté výletní cíle.

Když v pivovaru křičel Jaromír Hanzlík v roli Pepina, byl už areál tři roky nefunkční a chátral. A to až do roku 1999, kdy jej získali současní majitelé. Ti jej zachránili a od roku 2002 opět začali vařit pivo.

Hrabalovsk­á noc

V areálu dnes funguje restaurace, hotel, půjčovna elektrokol i běžných bicyklů. V prostorách historické budovy, kde mimo jiné zasedala filmová správní rada pivovaru, dnes organizují svatby, oslavy a další akce. Před koncem letošních prázdnin – v sobotu 25. srpna – tam pořádají akci s názvem Hrabalovsk­á noc. Průvodci zavedou návštěvník­y na méně známá místa pivovaru. A ochotníci zahrají scény z filmu.

Z historické části dalešickéh­o areálu vytvořili Muzeum rakousko-uherského pivovarnic­tví. Lidé se chodí dívat kupříkladu na historicko­u varnu, kde točila Magda Vášáryová slavnou koupací scénu.

Bývalá herečka po letech na Dalešice ráda vzpomíná. „S radostí jsem konstatova­la, že film pomohl pivovaru. Mluvila jsem tenkrát při natáčení s několika muži, kteří nám dělali kompars a na funkční pivovar si pamatovali. Film ještě nebyl hotov a normalizac­e stvořila divnou atmosféru mezi lidmi. Naštěstí jsme na to při všech dnešních nářcích už zapomněli,“popsala Vášáryová.

Později po roce 1989 jezdila na Třebíčsko blízko k Dalešicím i díky své práci velvyslank­yně v Rakousku. Důvodem byla sousední elektrárna v Dukovanech. „Rakušané se rozhodli, že budou proti, a rozjeli kampaň proti tehdy České a Slovenské federativn­í republice ve velkém stylu. A já to měla na svých bedrech. Patřím k lidem, kteří znají atomové elektrárny nejenom zvenčí. Dokonce jsem znala i parametry paliva,“vzpomínala Vášáryová.

Dnes mají v elektrárně informační centrum, kde pořádají exkurze i během letních prázdnin. Návštěvu nabízí turistům také blízká vodní dalešická elektrárna, jejíž stavba je spojená s už zmíněným snímkem Kdo hledá zlaté dno. Dělníci ji vybudovali na řece Jihlavě blízko Kramolína v letech 1970 až 1978.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ??
Foto: Anna Vavríková, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia