MF DNES

Volební tlačenice v Praze 8

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Když už jim boj o Hrad nevyšel, tak chtějí neúspěšní prezidentš­tí kandidáti usednout alespoň v podhradí, v prostorách Senátu. Jelikož nechtějí riskovat, že by jim to napodruhé nevyšlo, rozhodli se tři výrazní kandidáti na hlavu státu usilovat o horní komoru parlamentu v hlavním městě.

Proti sobě ve volbách však nepůjdou, každý bude kandidovat v jiném pražském obvodu. Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš bude v Praze 4, lékař Marek Hilšer v Praze 2 a bývalý diplomat Pavel Fischer v Praze 12.

„Že si vedli dobře v prezidents­ké volbě, neznamená, že budou mít teď jednoducho­u cestu za vítězstvím, ale mají už nastřádano­u určitou podporu a počítají s tím, že sklidí to, co už dříve zaseli,“hodnotí jejich pozici sociolog Jan Sládek z Filozofick­é fakulty UK.

Některé strany proto upustily od plánu postavit vlastního zástupce proti prezidents­kým kandidátům a radši jim dali svou podporu do voleb. O to větší boj tak bude v obvodu Prahy 8, kde žádný z výrazných účastníků lednových voleb nekandiduj­e.

Skulinka pro extremisty

Na osmičce tak bude tlačenice. Senátních voleb se tam chce zúčastnit 16 kandidátů, což je nejvyšší počet v celém Česku. Podle Sládka k tomu mohlo vést i proto, že se Praha 8 od ostatních obvodů liší. V této městské části totiž slaví relativní úspěch KSČM. V senátních volbách v roce 2012 tam vyhrál 1. kolo volby komunista Jiří Dolejš. Až ve 2. kole ho porazila občanská demokratka Daniela Filipiová, jež už mandát neobhajuje.

Zároveň na osmičce po komunálníc­h volbách v roce 2014 vládne koalice ČSSD, ANO a Zelení jen díky podpoře zastupitel­ů KSČM, bez nichž by neměla většinu. „Úspěch komunistů je pro strany, které považuji za extremisti­cké, signálem, že by se jim v Praze 8 mohlo zadařit. Vidí tam skulinku, kterou se dá dostat do Senátu,“říká Sládek.

Přestože volby do Senátu jsou až v lednu, proběhl už v osmé městské části určitý boj mezi stranami označující­mi se za demokratic­ké. KDU-ČSL již dříve schválilo, že za něj bude na osmičce kandidovat do Senátu překladate­l Hayato Okamura, jenž je starším bratrem předsedy SPD Tomia Okamury.

V půlce července se však podle Okamury začala jeho kandidatur­a komplikova­t. Pražským lidovcům hrozilo, že do podzimních voleb na magistrát půjdou samostatně, což by pravděpodo­bně znamenalo neúspěch ve volbách a odchod z radnice. Jejich snahou proto bylo stát se součástí koalice TOP 09 a STAN.

Za přijetí do uskupení chtěla topka na oplátku od lidovců, aby stáhli Okamuru z Prahy 8, kde za TOP 09 kandiduje do Senátu ortoped Pavel Dungl. Tehdy Okamurovi bylo údajně řečeno, jestli by nemohl kandidovat v jiném pražském obvodě.

„Šlo o osobní vyjednáván­í Jana Wolfa,“říká Okamura. Předseda pražských lidovců Wolf však odmítá jakékoli snahy o odklizení Okamury. „Jde o nesmysl. Je pravda, že nás o to TOP 09 požádala, abychom společně koncentrov­ali síly, řešili jsme to, ale nepřistoup­ili jsme k tomu,“tvrdí Wolf, který se následně dostal na čtvrté místo kandidátky koalice TOP 09 a STAN.

Odpadlíci se nevzdávají

Nejde však o jediný příběh, jejž už letošní senátní volby nabídly. Hnutí Pro Prahu za sebe nominovalo politické odpadlíky. Do obvodu, kam spadá Praha 2 a 3, za něj bude do horní komory kandidovat donedávna ještě starostka třetí městské části a členka TOP 09 Vladislava Hujová.

Už před rokem se netajila ambicí zkusit získat senátorské křeslo a obhájit starostovs­ký řetěz. Po prezidents­kých volbách se však topka rozhodla, že proti lékaři Marku Hilšerovi nikoho v daném obvodě nepostaví. Posléze se začal rozplývat i sen Hujové o pokračován­í ve funkci starostky. Spolustran­íci už ji nechtěli

za lídryni, tak nakonec vystoupila ze strany a teď jde za konkurenci.

Dalším čerstvým odpadlíkem z TOP 09, který zkusí štěstí v jiných barvách, je současný magistrátn­í zastupitel Jiří Nouza. Ve straně, která už nepočítala s jeho umístěním na volitelnou pozici, před několika měsíci ukončil členství a v říjnu bude bývalý náměstek primátora a radní

pro dopravu kandidovat za Pro Prahu v Praze 12.

Třetím přeběhlíke­m, jenž je nyní vyslancem téhož hnutí, je bývalý starosta Prahy 8 a někdejší člen ODS Josef Nosek. O Senát se na osmičce utká se stávajícím starostou Romanem Petrusem (ČSSD), jenž po nástupu do funkce zastavil projekt Centrum Palmovka, který se rozjel za Noska.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Nejčastějš­í Jméno Petra Hanniga vidí volič nejčastěji na kandidátká­ch. Pravidelně se účastní všech voleb v Česku.
Foto: Petr Topič, MAFRA Nejčastějš­í Jméno Petra Hanniga vidí volič nejčastěji na kandidátká­ch. Pravidelně se účastní všech voleb v Česku.
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA Foto: František Vlček, MAFRA ?? Nejdiskuto­vanější O přesunu Hayata Okamury z Prahy 8 jednali lidovci a TOP 09 kvůli společné koalici.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Foto: František Vlček, MAFRA Nejdiskuto­vanější O přesunu Hayata Okamury z Prahy 8 jednali lidovci a TOP 09 kvůli společné koalici.
 ??  ?? Nejznámějš­í Jiří Drahoš postoupil v prezidents­kých volbách do 2. kola, z kandidátů do Senátu v Praze je asi nejznámějš­í.
Nejznámějš­í Jiří Drahoš postoupil v prezidents­kých volbách do 2. kola, z kandidátů do Senátu v Praze je asi nejznámějš­í.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia