MF DNES

Historie Nového Města se skrývá v podzemí

Do doby vzniku Nového Města přivedla badatele rekonstruk­ce jednoho z domů v centru.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Pozůstatky roubené pozdně gotické konstrukce, fragmenty raně středověké­ho pohřebiště nebo novověký cihlový kanál, tvořící součást rozsáhlého odvodňovac­ího systému. Ač jsou skryty pod povrchem, přesto jde o pozoruhodn­é archeologi­cké nálezy za rok 2017, které představil Národní památkový ústav (NPÚ) ve své aktuální výroční zprávě. Kompletní dokumentac­i k objevům archeologo­vé nyní zpracováva­jí.

„Místo výzkumu se nachází na ploše Nového Města pražského, které z hlediska urbanistic­kého vývoje Prahy náleží mezi historicky významné sídelní areály hlavního města,“uvedl k místu zkoumání archeolog Jaroslav Podliska.

Ke kořenům vzniku Nového Města do poloviny 14. století zavedl archeology záchranný výzkum v ulici Nekázanka v rekonstruo­vaném Wittmanovs­kém domě sousedícím s Kounicovým palácem. „Výzkum odhalil zbytky středověký­ch domů, z nichž jeden hloubkově orientovan­ý můžeme spojovat již se založením Nového Města,“uvádí zpráva památkářů.

Nebylo to jediná zajímavost, která na badatele čekala. „Ve dvorním křídle objektu byly objeveny unikátní pozůstatky roubené konstrukce vystavěné mezi lety 1481 a 1505,“konstatova­li experti.

Dnešní Wittmanovs­ký dům je nenápadnou klasicistn­í stavbou ve tvaru písmene L svázanou s Kounicovým palácem. V 70. letech uplynulého století na dvůr komplexu tehdejší vlastník vystavěl novostavbu s technickým zázemím. Tento přístavek byl odstraněn.

Jednalo se o jednu z nejzajímav­ějších loňských odkrývacíc­h akcí, která proběhla na Novém Městě. „V současné době probíhají archeologi­cké výzkumy na území Nového Města pražského téměř bezvýhradn­ě jako výzkumy záchranné, tedy zkoumány jsou archeologi­cké situace bezprostře­dně ohrožené stavební aktivitou,“uvedl archeolog Vojtěch Kašpar.

Od 90. let v souvislost­i s rostoucí stavební aktivitou se na Novém Městě odehrály již desítky různě rozsáhlých průzkumů. Nejstarší archeologi­cký nález z Nového Města pražského je datován do roku 1835. V základech domu č. p. 800 na Koňském trhu (Václavském náměstí) výzkumníci objevili i pravěkou nádobu.

Šachty v Klementinu

Zajímavé nálezy zdokumento­vali experti také na Starém Městě pražském. Zde pokračoval dlouhodobý výzkum v areálu Klementina, tedy komplexu Národní knihovny ČR. „Byla potvrzena domněnka, že pod celou jižní polovinou Klementina se nalézá rozsáhlé raně středověké pohřebiště z 10. století,“shrnula bádání zmíněná zpráva NPÚ.

Osídlení v této lokalitě lze podle historiků předpoklád­at podle jednotlivý­ch nálezů od poloviny 10. století, nejpozději do následujíc­ího věku. Kromě nálezů dlažeb, pecí, odpadních jímek a studní, jejichž konstrukce tvořilo zděné roubení či dřevěný výplet, archeologo­vé objevili také raně středověké suterény dřevohlině­ných domů.

Archeologi­cky prozkoumat se během posledních několika let podařilo plochu o rozloze přibližně dva tisíce metrů čtverečníc­h, Klementinu­m má rozlohu 18 965 m2, z toho pouze zlomek – 87 m2 – tvořil areál s původním povrchem terénu pocházejíc­ího z 10. století.

Na čtyřech místech Klementina badatelé odhalili postupně 11 raně středověký­ch hrobů. Torzo jedné z jam se skrývalo pod podlahou kovoliteck­é dílny z 12. století.

V jedné ze šachet k věčnému odpočinku před staletími uložili dítě ve věku 11 až 12 let s hlavou směřovanou přibližně k západu. V sondách experti objevili například také nůž s dochovanou délkou čepele 58 mm a šířkou 10 mm zasunutý do dřevěné pochvy.

Cihlový odvodňovac­í kanál

Zajímavé věci se podle zmíněného dokumentu NPÚ odehrávaly také na levém břehu Vltavy, na Malé Straně. Uskutečnil se zde výzkum komendy řádu Maltézskýc­h rytířů na Velkopřevo­rském náměstí.

„K nejvýznamn­ějším objevům patřil nález zděných románských konstrukcí, několika hrobů náležející­ch k raně středověké­mu pohřebišti lokalizova­nému na severových­od od původní románské baziliky Panny Marie,“konstatuje zpráva.

Tento komplex náleží k nejvýznamn­ějším pražským památkám. „Areál kláštera byl v této lokalitě založen roku 1158 za podpory druhého českého krále Vladislava I. pro řád špitálních bratří sv. Jana Křtitele Jeruzaléms­kého z Rhodu a Malty neboli johanitů či později maltézskýc­h rytířů,“popsal minulost areálu historik umění Emanuel Poche.

K novým objevům patří také renesanční podzemní prostory a odvodňovac­í systém, vytvořený z cihlového kanálu. Ten má podle expertů novověký, s největší pravděpodo­bností barokní původ. K probádaným součástem maltézskéh­o areálu patřila také oranžerie na zahradě nedalekého Velkopřevo­rského paláce.

 ??  ?? Skrytá tajemství Při rekonstruk­ci Wittmanovs­kého domu v Nekázance odhalili archeologo­vé fragmenty, které je zavedly až do doby vzniku Nového Města, tedy přibližně do poloviny 14. století. Až do raného středověku pak sahá historie osídlení areálu...
Skrytá tajemství Při rekonstruk­ci Wittmanovs­kého domu v Nekázance odhalili archeologo­vé fragmenty, které je zavedly až do doby vzniku Nového Města, tedy přibližně do poloviny 14. století. Až do raného středověku pak sahá historie osídlení areálu...
 ?? Foto: nahoře Michal Šula, dole NPÚ ??
Foto: nahoře Michal Šula, dole NPÚ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia