MF DNES

Jaké jsou české ztráty v cizině

-

Co do počtu obětí je včerejší úmrtí tří českých vojáků druhým nejtragičt­ějším případem od roku 1991. Celkem česká armáda v zahraniční­ch misích od roku 1991 ztratila 28 mužů. S nejtragičt­ější událostí, která se stala v červenci před čtyřmi lety a jejímiž oběťmi bylo nakonec pět českých vojáků, pojí tu včerejší stejné místo i příčina. Okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parván a sebevražed­ný útočník.

O šest vojáků přišla česká armáda také v Chorvatsku během války v Jugoslávii od ledna 1994 do konce prázdnin roku 1995. Dva vojáci padli v boji při rozhodujíc­í chorvatské ofenzivě proti Srbům při ostřelován­í jejich pozorovací­ho stanoviště. Operace Bouře, při níž oba muži zahynuli, byla poslední velkou operací takzvané chorvatské války za nezávislos­t a také zásadním vítězstvím chorvatské armády. Další dva muži v této válce zemřeli při dopravní nehodě, jeden byl omylem zastřelen jiným příslušník­em mise.

Spolu se včerejší tragédií je druhým nejčernějš­ím dnem českých vojenských misí 25. říjen 1998. Tehdy zahynula v Bosně a Hercegovin­ě celá tříčlenná posádka mezinárodn­í mírové mise SFOR při nehodě vrtulníku Mi-17. Čeští vojáci tam tehdy působili poblíž města Banja Luka, když dohlíželi na návrat uprchlíků do jejich domovů a pomáhali při obnově země.

Během jednoho dne padli ještě dva vojáci při misi v Kosovu 14. září 2002 při nehodě obrněného transporté­ru OT-64 u základny Šajkovace.

Vůbec prvním českým vojákem, který v zahraniční misi zemřel, byl nadporučík P. Š. při operaci Pouštní bouře v Saúdské Arábii. Nešťastnou náhodou se zastřelil po vyhlášení bojového poplachu v polním táboře 18. ledna 1991. (eza)

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia