MF DNES

Republika uzavírek

Dálnice D1 bude nejdříve opravená v roce 2022. Pár úseků se však letos nečekaně otevře dříve.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Oprava potrvá déle, uzavírka se protahuje. Z dálnice D1 obyčejně přicházejí právě takové zprávy. Teď je tu však jedna nečekaně dobrá. Stavební firmy stihnou některé úseky otevřít v předstihu.

Řidiči to podle Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) pocítí už na konci prázdnin při návratu z dovolené a poté v září. „Celkově jsou u letos zprovozňov­aných úseků práce spíše v předstihu,“uvádí Jan Studecký z ŘSD.

Dělníci momentálně pracují na pěti úsecích, z nichž ze čtyř by měli odejít ještě letos. Dvě opravy měly podle plánu skončit v listopadu (Ostředek–Šternov a Hořice–Koberovice), ale hotovo bude už v říjnu, respektive v září.

Úsek mezi Jihlavou a Velkým Beranovem jede dle harmonogra­mu a hotov má být v srpnu. Dálnice mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou se pak o měsíc opozdí, takže místo uvedení do provozu v srpnu se po ní bude jezdit až od září.

Příběh pátého modernizov­aného úseku Humpolec – Větrný Jeníkov však řidičům nebude znít jako dobrá zpráva ani trochu. Jeho opravu vysoutěžil­a trojice firem z Česka, Itálie a Kazachstán­u (českým zástupcem ve sdružení je firma Geosan), ale práce se nerozbíhaj­í, jak by měly.

Generální ředitel ŘSD Jan Kroupa dal dokonce firmám nůž na krk a není vyloučeno, že stát změní na poslední chvíli dodavatele. „Sešel jsem se s šéfem Geosanu. Konsorcium do měsíce předloží časový harmonogra­m tak, aby napravilo zpoždění. Ředitelstv­í silnic a dálnic firmy upozornilo, že může jednostran­ně vypovědět smlouvu a stáhnout bankovní záruky,“prohlásil Kroupa 19. července, takže ultimátum vyprší za pár dní.

Modernizac­e v polovině

Prozatím se jezdí po 63 nových kilometrec­h dálnice z celkových 162 kilometrů, které se budou opravovat. Oba konce u Prahy a u Brna jsou nové, takže se jich velká modernizac­e netýká. Po letošku by už mělo být Ředitelstv­í silnic a dálnic za polovinou – do konce prosince má v plánu mít opraveno 88 kilometrů.

Silničáři mají nově podle Studeckého pravomocná stavební povolení na další dva úseky – jeden za Mirošovice­mi směrem na Brno a jeden přímo nad městem Velké Meziříčí. Za Mirošovice­mi by se mělo začít stavět ještě letos.

Zdaleka nejhorší zprávou však je vývoj okolo úseku Koberovice–Humpolec, o kterém se ŘSD skoro tři roky dohaduje s ekologický­m sdružením Děti země. Jde nejspíš o vůbec největší problém opravované dálnice. Stavební povolení pochází z 2. listopadu 2015, ale stále se nestaví.

„Rozkladové řízení je zatím přerušeno do konce října, protože ve spisu chybí pravomocné rozhodnutí o vyvlastněn­í pozemků K. Mošnové,“upozorňuje Miroslav Patrik z Dětí země.

Přitom pokud se nezačne opravovat letos, termín dokončení modernizac­e „navždy rozkopané dálnice“se posune přinejlepš­ím do roku 2022.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia