MF DNES

Žraloka k útoku zřejmě přiměly mršiny

Tělo českého turisty, kterého napadl žralok, zůstává v Egyptě. Rodina se vrátila domů.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Egyptská oblast Marsá Alam je velmi oblíbená u potápěčů, ale dvaačtyřic­etiletý Čech tam s rodinou vyrazil na klasickou dovolenou. V pátek odpoledne si šel do moře zašnorchlo­vat, jenže to se mu stalo osudným. U mola v hlubší vodě ho napadl žralok. Muž na následky zranění zemřel.

Žraloci v oblasti žijí. Nejpravděp­odobnější příčinou, proč se jeden z nich vyskytl poblíž mola, bylo to, že ve vodách se plavila loď s dobytkem. Její posádka vyhazovala mrtvé kusy zvířat do moře, což zřejmě žraloka přilákalo.

Manželka se dvěma dětmi se v sobotu vrátila zpátky do Česka. Tělo muže zůstalo kvůli vyšetřován­í v Egyptě. „Rodina se chtěla domů vrátit co nejdříve po tragédii, což jsme jim umožnili. Zatím nevíme, jak dlouho zůstane tělo muže v Egyptě. Podle našich dřívějších zkušeností jeho přeprava může trvat i několik týdnů,“sdělil Stanislav Zíma, marketingo­vý ředitel cestovní kanceláře Exim Tours, s níž rodina na dovolenou jela. Pláž, kde se neštěstí stalo, je uzavřená.

15 útoků žraloka

Napadení žralokem v Egyptě úplně neobvyklá nejsou. Loni v srpnu rovněž v letovisku Marsá Alam museli uzavřít pláž, protože tam žralok napadl dvacetilet­ou turistku z Rakouska při potápění. Přežila. Německý turista v březnu 2015 už tolik štěstí neměl. Zemřel poté, co mu žralok ukousl nohu v moři poblíž Quseiru – města vzdáleného od Marsá Alam asi hodinu a půl autem.

Za posledních 10 let v Egyptě zaútočil žralok na člověka patnáctkrá­t, z toho čtyři případy byly smrtelné. Neznamená to však, že by lidé před cestou do Egypta měli panikařit. Podle mořské bioložky Martiny Karáskové žralok téměř vždy, když zahlédne člověka, odplave pryč. Jsou totiž extrémně plaší. Když už se ale člověk do blízkosti žraloka dostane, je důležité, aby zůstal v klidu na místě a vyčkával. „Případně, pokud se mi vážně nebude líbit, že tam se mnou je, mohu vyplavat proti němu a žralok se téměř vždycky otočí a začne plavat pryč. Není ale dobré začít kolem sebe mlátit rukama. Tím začnete vytvářet ve vodě vibrace, podobně jako to dělá třeba umírající ryba, což může žraloka zmást,“doporučila Karásková pro iDNES.cz.

Nejčastěji k útokům žraloků dochází na Floridě. Floridské muzeum si proto zpracovalo celosvětov­ou statistiku. Napočítalo dohromady 155 útoků žraloků za rok. Z toho 88 označilo za „nevyprovok­ované“. Tedy takové, kdy člověk kontakt se žralokem neiniciova­l úmyslně. Z těchto 88 bylo smrtelných pouze pět útoků.

Smrt dvaačtyřic­etiletého muže nebyla za poslední dobu jedinou tragédií, při níž zahynul v Egyptě Čech. Letos v březnu zemřel v letovisku Hurghada Čech na selhání srdce, před rokem ve stejné lokalitě pobodali českou turistku.

Turisté o návratu nepřemýšle­jí

Přesto je podle cestovních kanceláří Egypt u Čechů stále velmi oblíbeným místem, kam jezdí na dovolenou. „Velkou výhodu spatřují zejména v tom, že se tam dá koupat celoročně,“zdůvodnil Zíma. Nemyslí si, že by páteční tragédie ovlivnila chuť Čechů vracet se do resortů Marsá Alam. Dle něj o tom svědčí fakt, že ostatní turisté pobyt v lokalitě neruší. Tento víkend vyděsil žralok i turisty na pláži na Mallorce. V tomto případě se nikomu nic nestalo. Policisté ve spolupráci s biology z místního akvária dezoriento­vaného tvora utratili.

 ??  ?? Marsá Alam E Y IB L EGYPT SÚDÁN
Marsá Alam E Y IB L EGYPT SÚDÁN
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia