MF DNES

Do vězení na zimu? Mýtus

„Stát za vězně v průměru platí 1 200 korun denně,“říká šéf odboru výkonu vazby a trestu.

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Nejsou ani věznice kde jsou kontakty na různé nevládní organizace (jako je Armáda spásy), charitativ­ní organizace, Rubikon Centrum a další. Může je kontaktova­t a oni mu pomohou s dalším postupem.

Mají bývalí vězni po propuštění nějaké finance?

Každému vězni zřizujeme ze zákona účet vedený věznicí. Pokud pracuje, chodí mu na něj odměna. Z té se srážejí částky na úhradu výživného, je-li ho povinen platit, na úhradu nákladů výkonu trestu a na úhradu dalších pohledávek, pokud nějaké má. Část odměny mu jde povinně na úložné, dokud úspora nedosáhne alespoň 35 tisíc korun. To je nedotknute­lná finanční rezerva na dobu po propuštění, mimo jiné na cestu z věznice do místa bydliště. Část vydělaných peněz dostává jako kapesné na nákupy ve vězeňské prodejně.

Dochází k nějakým změnám při práci s vězni?

Loni v říjnu došlo k zásadní změně – místo věznic čtyř typů máme nově jen dva typy – s ostrahou a zvýšenou ostrahou. Uvnitř mnoha věznic s ostrahou nicméně stále existuje rozlišení na nízký, střední a vysoký stupeň. V jakém stupni zabezpečen­í vězeň vykoná trest, nově nerozhoduj­e soud, ale Vězeňská služba. Dokáže lépe posoudit kriminogen­ní rizika a potřeby vězně.

V čem je to lepší?

Soudům ubylo zhruba 150 žádostí měsíčně o přeřazení do mírnějšího typu věznice. Ředitel věznice nyní vyhodnotí, jak na sobě odsouzený pracoval a jaká jsou rizika přeřazení. Díky novému nastavení můžeme seskupit příbuzně rizikové kategorie vězňů, kteří se dříve vyskytoval­i v různých typech věznice, a pracovat s nimi společně – například drogově závislé osoby páchající násilí na dětech, pachatelé sexuálního násilí, pachatelé dopravních nehod.

Má to výhody i pro odsouzené?

Motivací vězně je dostat se do tak lehkého stupně zabezpečen­í, aby mohl chodit na pracoviště mimo věznici, jako je nestřežené pracoviště a pracoviště s volným pohybem. Z toho mu vyplývají další výhody: když bude bezproblém­ový, ředitel věznice mu může povolit například opuštění věznice v souvislost­i s návštěvou, zpočátku řekněme na tři hodiny, postupně až na 24 hodin. Svým chováním a plněním povinností toho může nyní rychleji dosáhnout.

Směřuje trend ve vězeňství k tomu, že bychom se mohli časem dočkat rušení věznic?

se může stavět hned několik nových věznic najednou a postupně zavřít některé zastaralé.

Kdy se o výstavbě nového zařízení rozhodne?

Termín není. Věznice zřizuje a o jejich výstavbě rozhoduje ministr spravedlno­sti. Bohužel v současné době není česká veřejnost nakloněna mít věznici takzvaně „za domem“. Není to jako v zahraničí, například v Bavorsku, kde se o to, mít v blízkém okolí věznici, obce ucházely, protože z toho prosperují. Věznice bývají významnými zaměstnava­teli a podporují zaměstnano­st u dodavatels­kých firem – odebírají potraviny a využívají další služby podnikatel­ů. ve své komunitě například za nejlepší znak mužství. Někteří nejsou integrovat­elní do společnost­i, nemají pracovní návyky, nechtěli se vzdělat. Odborně se tento jev nazývá prizonizac­e.

Co by pomohlo omezit kriminální recidivu? Změna systému?

Systém je metodicky nastaven dobře. Problémem je nedostateč­ný počet odborného personálu a nevyhovují­cí technický stav věznic. Potřebujem­e mít možnost zaplatit lidi, aby k nám šli odborníci a byli motivovaní – psychologo­vé, pedagogové, vychovatel­é – aby s vězni skutečně někdo odborně pracoval. Dnes je 30 až 35 odsouzenýc­h na jednoho vychovatel­e, přitom vyhláška stanoví dvacet. Máme nižší nástupní platy pro odborný personál než pro prodavače v supermarke­tu, o společensk­é prestiži ani nemluvě.

Část lidí se údajně chce do vězení vrátit, zejména na zimu. Setkáváte se s tím?

Je to spíš mýtus, který vzniká u veřejnosti. Kalkulovat s tím, že se dotyčný na zimu vrátí do výkonu trestu, je dost rizikový podnik. Nemůže vědět, jak dlouho bude jeho případ podezření z trestného činu řešen a kdy ho soud pošle do věznice. Motivy pro páchání trestné činnosti nejsou to, že nemám kde bydlet, ale že nemám co jíst a za co kupovat alkohol a drogy. U vězňů nicméně dochází i k institucio­nalizaci, tedy adaptaci na organizova­ný život ve vězení. U někoho víc, u jiného méně.

Jak se to projevuje?

Vězeň si zvykne, že za něj systém rozhoduje. Nemusí myslet na to, co bude dělat, prostě se veze a to ho zbavuje odpovědnos­ti. Často přichází do výkonu trestu bez pracovních návyků, v některých případech dokonce bez základních návyků, například hygienický­ch, které mají i malé děti. Nastavený režim ve výkonu trestu ho naučí uklízet si, dbát o hygienu, prát si oblečení, připravova­t si jídlo, pracovat. Osoby, které jsou ve výkonu trestu dlouho, se ale po propuštění hledají, nemají záchytné body. Najednou nejsou nikým kontrolová­ni a směrováni, a pokud nemají kde bydlet a pracovat, snadno mohou selhat.

Zaobíráme se stavbou nové věznice pro asi 800 lidí v oblasti jižních Čech. Kromě toho by řada věznic potřeboval­a rekonstruk­ci.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? „Problémem je nedostateč­ný počet odborného personálu a nevyhovují­cí technický stav věznic. Potřebujem­e mít možnost zaplatit lidi, aby k nám šli odborníci a aby s vězni skutečně někdo odborně pracoval,“říká Pavel Horák.
Foto: Michal Šula, MAFRA „Problémem je nedostateč­ný počet odborného personálu a nevyhovují­cí technický stav věznic. Potřebujem­e mít možnost zaplatit lidi, aby k nám šli odborníci a aby s vězni skutečně někdo odborně pracoval,“říká Pavel Horák.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia