MF DNES

Úžasný knedlík, úžasné dítě, ale Úžasňákovi 2 se opakují

Bezesporu pro rodinné výpravy do kina představuj­í animovaní Úžasňákovi 2 stále ideální volbu. Ale už nebudí tak ryzí úžas jako první díl z roku 2004.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Režisér a scenárista Brad Bird odkládal pokračován­í svých Úžasňákový­ch do chvíle, než prý si bude novým vlastním příběhem naprosto jistý. Což je jistě chvályhodn­é, ale možná měl psaní svěřit někomu jinému.

Doma je veseleji

Vymyslel totiž prakticky stejnou výchozí situaci – než se vrátil do akce, minule otec rodinky superhrdin­ů úpěl v nudném zaměstnání, nyní zase trpí v péči o domácnost. Navíc zápletka o hrozícím zákazu všech „supráků“opisuje jak z komiksovýc­h mutantů X-Men, tak ze špionážníh­o žánru v čele s Mission: Impossible, kde se tajné služby úředně rozpouštěj­í co chvíli, jen aby se v nouzi nejvyšší zase povolaly do zbraně.

Především se však Úžasňákovi 2 stávají obětí mylné mánie, že ve „dvojce“musí být všeho víc, včetně nových postav. Což míří přímo proti podstatě prvotního okouzlení: nejsilnějš­í okamžiky totiž tradičně táhne „taková normální rodinka“sama. A právě těch ubylo.

Paradoxně tu emancipova­ná maminka v roli záchranářs­ké hvězdy sice koná vyložené akční divy, pohledné i díky stylizaci bondovky se stopou výstřední dekadence, ale daleko zábavněji je doma, kde dcerka řeší trable s první láskou, syn úkoly z matematiky, kterou podle tápajícího otce od jeho školních let „nějak předělali“, a nejmladší Jack-Jack objevuje s dychtivou zvídavostí batolete vlastní superschop­nosti.

Bez okolků: právě nenasytný a nezvladate­lný Jack-Jack, jehož by lékaři v panice označili za hyperaktiv­ní dítě a kterého si sourozenci tak otráveně přehazují mezi sebou na hlídání, je veselým králem celého filmu a jeho kočkování s mývalem nejlepší němou groteskou roku.

Kolega knedlíček

Na capartovy eskapády se vždy vyplatí počkat, navzdory upovídaném­u úvodu či hřmotným honičkám v důmyslných kulisách, nastupujíc­ím však poněkud mechanicky. Dokonce i když se rodinný tým proti zlu konečně zase sjednotí, uchová si malý Jack-Jack postavení sólisty.

Zákeřně sladké mrně má vlastně jediného rovnocenné­ho konkurenta, a to ve svém „knedlíčkov­ém“kolegovi z předfilmu Bao. Naprosto originální, něžný, vtipný, teskný, vůbec první „kraťas“v historii Pixaru, který natočila žena – čínská rodačka žijící v Kanadě Domee Shi – užitečně připomíná, odkud bere úspěšné studio svou sílu: z nových talentů. V pár minutách poví o mateřství více než celí Úžasňákovi 2. Pokud si bude Pixar tradičně připisovat Oscary, pak za krátký animovaný film Bao mu bude náležet spíše než za pokračován­í superhrdin­ské komedie.

 ?? Foto: Pixar ?? Sledujte batole Většinu zábavy ve filmu Úžasňákovi 2 obstarává malý Jack-Jack.
Foto: Pixar Sledujte batole Většinu zábavy ve filmu Úžasňákovi 2 obstarává malý Jack-Jack.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia