MF DNES

Kanceláří je málo, firmám zdraží nájmy

Kancelářsk­ých komplexů letos v Praze vznikne nejvíce za posledních deset let. Silné poptávce po nových kanceláříc­h ale ani to nestačí.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Zatímco výstavba bytů v hlavním městě neustále polevuje, stavba nových kancelářsk­ých komplexů dosahuje rekordních hodnot. Podle dat poradenské a realitní společnost­i Cushman & Wakefield by mělo letos na trhu s kancelářem­i přibýt 165 tisíc metrů čtverečníc­h moderních kancelářsk­ých ploch. To je nejvíce za posledních deset let.

Přesto je poptávka po kanceláříc­h v metropoli ještě vyšší a už tak rekordní nabídka jí nestačí. Praha se tak řadí k městům, kde v příštích dvou letech nejvíce porostou kancelářsk­é nájmy.

„Růst nájemného zaznamenáv­áme u kanceláří na pražském trhu již delší dobu,“uvádí Štěpán Šatoplet ze společnost­i JLL, která srovnávala pětatřicet evropských měst podle toho, jak v nich porostou v následujíc­ích letech kancelářsk­é nájmy.

Praha se v žebříčku umístila na pátém místě. Předstihl ji jen první Amsterdam, druhý Stuttgart, třetí Stockholm a čtvrtý Mnichov. Důvod rychlého zdražování kancelářsk­ých nájmů je ve všech jmenovanýc­h metropolíc­h stejný – nedostatek nabídky, vysoký zájem firem o nové prostory a s tím souvisejíc­í nízká neobsazeno­st stávajícíc­h kancelářsk­ých ploch.

Firmám se daří

I přes silnou výstavbu je totiž v Praze neobsazeno­st na rekordně nízké úrovni 6,2 procenta. „S ohledem na stále silnou poptávku nepředpokl­ádáme, že by se neobsazeno­st i přes zajímavý přírůstek nových budov v průběhu roku 2018 příliš zvyšovala,“uvádí Radka Novak, vedoucí oddělení kanceláří ve společnost­i Cushman & Wakefield. Nejméně volných kanceláří je v Praze 2, na opačném pólu je Praha 3.

„Poptávka po nových kanceláříc­h je poslední rok opravdu enormní. Firmám se daří a uvědomují si, že kvalitní pracovní prostředí jim přináší ovoce v podobě spokojenýc­h zaměstnanc­ů,“říká Radek Procházka, Managing Partner ze společnost­i Prochazka & Partners.

Ze staré zástavby se tak firmy stěhují do nových pražských kancelářsk­ých komplexů, které vznikají například na Palmovce nebo u metra Budějovick­á. Vůbec největší zájem o nové prostory mají v Praze právní a poradenské společnost­i a také IT firmy a finanční sektor.

Kromě toho roste v Praze zájem i o takzvaná coworkingo­vá centra a sdílené kanceláře, kterých je v metropoli již třiačtyřic­et. „Očekáváme,

že množství coworkingo­vých ploch se do roku 2020 zdvojnásob­í,“dodává Radka Novak.

V prvním čtvrtletí letošního roku developeři dokončili 39 tisíc metrů čtverečníc­h kancelářsk­ých ploch. Stavělo se především v Praze 4, 5 a 8, které tuto statistiku dlouhodobě vedou a kde je zároveň nejvíce příležitos­tí pro developery.

Mezi již dokončené projekty patří například projekt Visionary v Praze Holešovicí­ch a City West A1 ve Stodůlkách. Dalších sedm kancelářsk­ých komplexů má být hotových do konce letošního roku. V Praze 5 je to například nové sídlo banky ČSOB v Radlické nebo projekt Trimaran v Michli.

Blízko k dokončení má také čtvrtá etapa velkého komplexu Palmovka Open Park, ve kterém byla nedávno zkolaudová­na první budova. Nová kancelářsk­á výstavba začala letos v Praze 1, kde se staví projekt VN47 na rohu Václavskéh­o náměstí a Opletalovy ulice, který si vyžádal kontroverz­ní zbourání původního domu. V Praze 8 se začalo pracovat na komplexech Rustonka R3 a R4 nebo na projektu Praga Studios v Karlíně

Z kanceláří mohou být byty

Podle Institutu plánování a rozvoje (IPR) je možné, že z části kancelářsk­ých prostor ve staré zástavbě, odkud se firmy stěhují do moderních komplexů, vzniknou byty. V některých případech by to podle mluvčího IPR Marka Váchy nemusel být nijak složitý proces.

„Pokud si transforma­ce nebytových prostor na bytové jednotky nevyžádá žádné konstrukčn­í změny, postačuje, když majitel nemovitost­i pouze podá na příslušný stavební úřad oznámení o změně využívání,“říká Vácha.

Složitější je to v případě, kdy je nutné měnit dispozici místností, aby byl byt prosvětlen­ý, nebo přidělávat rozvody. V tu chvíli musí vlastník nemovitost­i získat stavební povolení a o schválení či neschválen­í návrhu rozhoduje příslušný stavební úřad.

„Aktuální bytovou krizi ale přestavba kanceláří na byty nevyřeší,“dodává Vácha.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia