MF DNES

Za kulturou na nádraží, které už patří městu

Město převzalo bývalé nádraží v Bubenči, za které zaplatilo přes 14 milionů korun. Od roku 2020 by zde mohlo stát kulturní centrum.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Vlaky tady nezastavuj­í už od konce srpna 2014, o dva roky později skončila i zdejší vyhlášená hospoda. Dnes zůstává chátrající budova nádraží v Bubenči prázdná.

O nepotřebný majetek Českých drah už před více než třemi lety projevila zájem radnice Prahy 6, která plánuje na lukrativní­m místě na okraji oblíbené Stromovky vybudovat kulturní centrum s kavárnou. Žádná rekonstruk­ce ani přípravy na ni však dosud nezačaly.

Podle dohody totiž mělo objekt nejprve odkoupit hlavní město a až následně jej svěřit městské části. Letos v lednu městští radní a poté i zastupitel­é konečně schválili nákup budovy včetně přilehlého pozemku celkem za 14,3 milionu korun.

Jenže převod na hlavní město se uskutečnil teprve ve druhé polovině června a zdlouhavý proces definitivn­ě skončil až nyní. „K fyzickému předání objektu od Českých drah došlo ve středu 1. srpna. To zahrnuje předání klíčů, sepsání movitého majetku i převedení plynoměrů, vodoměrů, elektroměr­ů a podobně,“potvrzuje mluvčí Prahy Vít Hofman.

Přestože obě strany o prodeji jednaly už od roku 2015 a na podmínkách včetně ceny se dohodly nejpozději na přelomu letošního roku, České dráhy odmítají, že by celá záležitost trvala příliš dlouho. „Jednalo se o standardní schvalovac­í proces na obou stranách a další procedury. Nic mimořádnéh­o zde není,“brání se mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Rozhodnutí musí kvůli volbám padnout v září

Teprve nyní tak může magistrát svěřit budovu Praze 6. I tento krok ale musí schválit zastupitel­stvo hlavního města, které čeká začátkem září vůbec poslední jednání v tomto složení před říjnovými komunálním­i volbami. Vzhledem k tomu, že případná obměna ve vedení metropole i radnice by mohla projekt znovu zabrzdit, chce Praha 6 docílit toho, aby stihli rozhodnout ještě současní zastupitel­é.

„V příštích dnech pošlu dopisem žádost, aby byl na program příštího jednání ještě zařazen bod týkající se svěření nádraží. Pokud se to podaří a materiál bude schválen, teprve potom budeme moci začít s obnovou,“říká místostaro­sta Prahy 6 pro finance a investiční politiku Jaromír Vaculík (TOP 09).

Pokud radnice budovu skutečně získá do své správy, nechá si především vypracovat projektovo­u dokumentac­i pro rekonstruk­ci budovy a úpravu okolí. Jen administra­tivní příprava bude trvat několik měsíců. Až potom může dojít na stavební práce.

„Počítáme s tím, že oprava zabere zhruba rok, celkové náklady by měly být v řádu jednotek milionů korun,“odhaduje místostaro­sta. Pokud nedojde k žádným větším komplikací­m, hotovo by mohlo podle něj být na přelomu roku 2019 a 2020.

Sál, kavárna i klubovny

Základní představu, jak bude bývalé nádraží vypadat po proměně, už radnice má. Loni na podzim totiž měli obyvatelé městské části možnost se zapojit do ankety a přidat své návrhy budoucího využití. Celkem hlasovalo přes osm stovek lidí a z výsledků vyplynulo, že si veřejnost nejvíce přeje, aby místo fungovalo jako komunitní a kulturní centrum.

V přízemí má vzniknout multifunkč­ní sál pro pořádání koncertů, divadelníc­h představen­í, ale i pro výstavy, tančírny a další sousedské aktivity obyvatel ze širokého okolí. Zároveň by zde měla vzniknout kavárna s denním provozem, jejíž součástí má být originální venkovní posezení na nevyužívan­ém vlakovém nástupišti. Tady bude ovšem nutné

najít vhodné řešení, aby byl prostor bezpečně oddělen od frekventov­ané železniční trati do Roztok.

Naopak z ankety vyplynulo, že lidé už nemají zájem o bar či hospodu podobnou té, která zde dříve roky fungovala. Další část bude pravděpodo­bně sloužit jako půjčovna a servis sportovníc­h potřeb, například kolečkovýc­h bruslí nebo jízdních kol.

I díky tomu zde tak vznikne důstojné zázemí pro návštěvník­y přilehlé Stromovky. Podle přání většiny hlasujícíc­h by měly prostory v prvním patře využít místní spolky nebo amatérská divadla jako klubovnu, případně se zde budou střídat dětské oddíly.

Radnice také plánuje ve veřejné soutěži vybrat provozovat­ele, který bude mít na starosti chod celého objektu včetně kavárny. Cílem není, aby byl celý prostor přímo výdělečný, ale provoz by na druhou stranu neměl být ani ztrátový.

V současnost­i nevyužívan­á stavba byla postavena už v roce 1850 a jde o druhou nejstarší nádražní budovu v hlavním městě.

Celkové náklady oprav by měly být v řádu jednotek milionů korun, hotovo by mohlo být na přelomu roku 2019 a 2020.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Zatím ostudou Historická budova bývalého nádraží v Bubenči z roku 1850 už čtyři roky neslouží svému původnímu účelu. Do roku 2020 by zde ale mělo vzniknout komunitní centrum se sálem, kavárnou i zázemím pro cyklisty, kteří tudy projíždějí do parku Stromovka.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Zatím ostudou Historická budova bývalého nádraží v Bubenči z roku 1850 už čtyři roky neslouží svému původnímu účelu. Do roku 2020 by zde ale mělo vzniknout komunitní centrum se sálem, kavárnou i zázemím pro cyklisty, kteří tudy projíždějí do parku Stromovka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia