MF DNES

O vítězi voleb je už jasno na šesti radnicích

-

V šesti městských částech Prahy je o vítězi voleb do zastupitel­stva už rozhodnuto. V Benicích, Březiněvsi, Královicíc­h, Lochkově, Lysolajích a Nedvězí se do voleb přihlásil pouze jeden subjekt. Kandidátní listiny mohly strany podat do úterních 16.00, do 18. srpna úřad rozhodne o jejich registraci k podzimním komunálním volbám, které se uskuteční 5. a 6. října s volbami do Senátu.

Stejně jako před čtyřmi lety v Březiněvsi kandiduje jen sdružení Občané pro Březiněves, v Královicíc­h Sdružení pro Královice, v další městské části Sdružení Lochkov 2018 a v Lysolajích kandidátka politickéh­o hnutí Starostové a nezávislí. V Nedvězí v roce 2014 kandidoval­o pouze hnutí Pro Prahu, letos tam kandidátku podalo jen Sdružení nezávislýc­h kandidátů Nedvězí.

K pěti městským částem, kde byla i v roce 2014 pouze jedna kandidátka, letos přibyly Benice. Letos v Benicích kandiduje pouze sdružení nezávislýc­h kandidátů Benice – místo pro spokojený život, které tam v minulých volbách upřednostn­ilo více voličů než hnutí ANO. Před čtyřmi lety bylo už před volbami jasno také v Křeslicích a Přední Kopanině, kde budou letos voliči vybírat ze dvou kandidátní­ch listin.

Ve většině městských částí se proti minulým volbám snížil počet subjektů, které podaly kandidátní listinu. Z 51 městských částí, ze kterých ČTK získala informaci o počtu kandidátek, bylo proti roku 2014 podáno méně kandidátek ve 30 z nich.

Největší rozdíl je ve velkých městských částech, například v Praze 1, Praze 5, Praze 6, Praze 7, Praze 13, kde letos úřad eviduje o pět kandidátek méně. V 15 městských částech je počet stejný a pouze v šesti se zvýšil o jednu kandidátní listinu.

Nejvíce samostatný­ch či koaličních kandidátek podala ODS. Občanští demokraté chtějí kandidovat ve 36 ze 47 městských částí, které seznam přihlášený­ch kandidátek poskytly. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia