MF DNES

Krve je málo, pražští dárci jsou na dovolené

-

Sklizeň obilí patří mezi ekologické programy centra, které mají děti z Prahy naučit a poznat cestu obilí „od zrníčka“– tedy to, jak roste na poli, jak se sklízí, mlátí a jak se z něj dělá mouka a z mouky pečivo. Zrna na výsev ekocentru Prales poskytují sami pražští zemědělci, kteří k pěstování dávají i užitečné rady.

Transfuzní stanice v metropoli čelí během léta každoroční­mu poklesu počtu dárců krve. Nejvíc chybí krevní skupina nula negativní, tedy univerzáln­í dárci.

Důvodem poklesu jsou podle přednosty transfuzio­logického úseku Ústavu hematologi­e a krevní transfuze Martina Písačky dovolené i větší výskyt klíšťat či cestování dárců krve nejen do oblastí s výskytem malárie. „Počet významně ovlivnilo odmítání dárců po pobytu Kubernatov­á.

Nadšenci do sklizně obilí si při příchodu mohli vybrat z pečlivě nabroušený­ch kos opřených o plot. Pak už si jen stačilo zvolit místo na políčku, pořádně se rozmáchnou­t a kosit. Tatínkové asistovali dětem, aby si to mohly také vyzkoušet, a maminky se s radostí přidávaly do rodinné zábavy, kterou si mnoho obyvatel Prahy v životě nezkusí. Políčko pšenice se zmenšovalo a lidem třímajícím kosu ani nevadily pálící sluneční paprsky a orosená čela.

Panáci ze snopů pro dobré zrání zrna

Zhruba po hodině se podařilo políčko posekat a na řadu přišla další fáze sklizně, konkrétně se pokosené obilí vázalo do snopů pomocí povřísel a poskládalo se do takzvaných panáků či mandelů.

„Panáci slouží k tomu, aby tam to na severu Itálie, v Maďarsku, Rumunsku a na Peloponésk­ém poloostrov­ě pro vyšší výskyt onemocnění západonils­kou horečkou,“řekl.

Transfuzní stanice tak opakovaným dárcům, kteří nebyli darovat krev v posledních třech měsících u mužů a čtyřech u žen, píší SMS zprávy nebo i volají. V Ústřední vojenské nemocnici také například vyjíždí přímo za dárci nebo na odběry na přelomu července a srpna zvou přímo vojáky z povolání. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia