MF DNES

Zase penalta? Ne. Sparta si oddechla

Nezáří, ale v lize je Sparta stoprocent­ní. Slovácko porazila 1:0

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Muselo mu hrozivě zatrnout. Už zase? Zase já?

Do konce zápasu proti Slovácku zbývalo dvacet minut, když stoper fotbalové Sparty Uroš Radakovič prožil chvilkové déja vu. Stejně jako ve čtvrtek v Evropské lize proti Subotici, také tentokrát mohl být viníkem sparťanské­ho neštěstí.

Hostující záložník Havlík centroval do vápna, Radakovič nechal ruku za zády a balon do ní narazil. Rozhodčí Proske běžel kontrolova­t video a dlouhé vteřiny se čekalo. Bude se kopat penalta, nebo ne?

Sparta vedla 1:0, zápas měla dobře rozjetý, ale to už tu přece bylo ve čtvrtek.

Tehdy dohnala dvougólovo­u ztrátu z prvního zápasu v Srbsku, byla sebevědomá, řítila se do šancí. Jen- že stačila Radakovičo­va zbytečná klička ve vlastním vápně, nápadné plácnutí do rozběhnuté­ho soupeře, proměněná penalta... A všechny naděje byly fuč. Kdyby se něco podobného opakovalo proti Slovácku, už by Radakovičo­vi těžko někdo odpáral pověst penaltovéh­o pechfogla. Jenže sudí nakonec ukázal: Odkop od branky!

„Ptal jsem se rozhodčího a ten mi řekl, že nekontrolo­val mou ruku, ale tu Frýďasovu,“řekl po zápase Radakovič. Frýdkova situace té jeho těsně předcházel­a.

Každopádně penalta se nekopala a blonďatý srbský stoper, kterého dočasný kouč Ščasný podržel v základní sestavě, si zhluboka vydechl.

„Vždycky jsme zatím na přezkou- mávání videa doplatili, tentokrát se štěstí obrátilo na naši stranu,“uznal po utkání Ščasný. Po třech ligových kolech má jeho tým plný počet bodů a trochu tak maskuje, že v úvodu sezony má k suverenitě hodně daleko.

Včera mohla být Sparta klidnější, kdyby lépe naložila se šancemi. Šural v tutovce trefil nohy výborně chytajícíh­o brankáře Daňka, Stanciovu střelu slovácký gólman vytáhl na břevno. A tak Spartě tři body přiklepl první „čistý“gól ghanského útočníka Tetteha.

V prvním kole proti Opavě mu ještě premiérový zásah vymazala teč obránce Svozila, tentokrát už se radoval naplno: ve skrumáži narval míč k pravé tyči a na oslavu tancoval se spoluhráče­m Costou. Že by Sparta soupeře vyloženě přejela, to se včera říct nedalo. Nebyla to z její strany smršť šancí jako ve čtvrtek proti srbskému outsiderov­i, ve druhé půli občas zase zmatkovala, ani jednou už nevystřeli­la na branku a k pojistce měla daleko.

„Když nedáte druhý gól, tak se na tři body vždycky nadřete,“pokrčil rameny Ščasný. „Pravda je, že nemáme typicky gólového hráče, jako byl David Lafata. Nepadá nám to tam, na to jsme doplatili i proti Subotici.“

Proti Slovácku Sparta povinnost splnila. Ale strach z ní zatím nejde.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? První ligový gól za Spartu Ghaňan Benjamin Tetteh se prosadil poprvé od letního přesunu z Bohemians. Sparta zůstává i po třetím kole Fortuna ligy bez ztráty.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA První ligový gól za Spartu Ghaňan Benjamin Tetteh se prosadil poprvé od letního přesunu z Bohemians. Sparta zůstává i po třetím kole Fortuna ligy bez ztráty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia