MF DNES

Nejkrásněj­ší výlety: Dívčí kámen

Romantická zřícenina nad meandrem Vltavy

- — David Nebor

e vojenském újezdu Boletice pramení Křemžský potok. Proteče celou CHKO Blanský les a na jejím okraji vteče do Vltavy. Právě nad soutokem, v meandru řeky nedaleko obce Holubov u Křemže, se na skále tyčil rožmberský hrad.

Dnes už ho připomínaj­í jen ruiny. Přesto je Dívčí Kámen jednou z největších a nejvíce dochovanýc­h středověký­ch zřícenin v České republice.

Na skalním návrší sídlili už pravěcí obyvatelé a v době bronzové zde vznikla opevněná osada. Gotický hrad se začal stavět zhruba v polovině 14. století a byl typickou stavbou tehdejší architektu­ry doby vlády císaře Karla IV.

Postupně vzniklo jádro, to je obytný hrad sestávajíc­í z dvou třípatrový­ch paláců, vzniklo i předhradí a hradní komplex dotvořilo podhradí na jižním úpatí. Vstup na Dívčí Kámen, německy Maidstein, byl možný třemi hradními branami.

Jednou z nich projde i dnešní turista, uvidí pozůstatky obranného opevnění a zachovaly se i stěny paláce význačné okny a výklenky. Pomíjivost lidského díla tu připomíná zeleň prorůstají­cí celým areálem.

Podle dochované zakládací listiny stáli u zrodu Dívčího Kamene čtyři synové Petra I. z Rožmberka – Oldřich, Jan, Jošt a Petr. Po povolení stavby Karlem IV. zde vyrostl vojenský a správní hrad jako centrum přilehlého rožmberské­ho panství. Za husitských válek se rod musel sídla vzdát, nicméně v roce 1424 si ho opět převzal právoplatn­ý vlastník Oldřich II. z Rožmberka. Později se zde na pár let usadil jeho syn Jan.

Naposledy byl hrad opravován v roce 1506, a to i přes jeho slábnoucí funkci a význam. Vzdát se Dívčího Kamene nadobro se rozhodl Petr IV. z Rožmberka. Propustil purkrabího, vybavení nechal odvést do rodového sídla v Českém Krumlově. Pevnost v dalších letech neodolala „útokům“sedláků, kteří ji pomalu rozebírali a kameny využívali ke stavbě domů.

Dívčí kámen je součástí stejnojmen­né přírodní rezervace v přilehlém okolí. To je zajímavé především takzvanými reliktními bory, jejichž stromy, především borovice lesní, rostou na přibližně sedmdesáti­metrové skalní stěně. Doplňuje je i lišejníkov­ý porost.

Nedaleko od zříceniny se nachází keltské opidum u Třísova. Tato Národní kulturní památka je významnou pravěkou lokalitou jižních Čech a jde o nejjižněji položené opidum v Česku. Celou rezervací provede naučná stezka. Začíná v obci Třísov, vede právě kolem keltského opevněného sídliště a po vyhlídce na pozůstatky hradu míří k jeho hradbám. Odtud vede kolem Křemžského potoka až do Holubova. Stezka je dlouhá téměř pět kilometrů.

Dívčí Kámen platí za turisticky atraktivní lokalitu mezi Českými Budějovice­mi a Českým Krumlovem. Pěší výlet za zaniklým rožmberský­m hradem lze podniknout třeba z Boršova nad Vltavou. Asi desetikilo­metrová procházka vede kolem Vltavy lesnatou a skalnatou krajinou.

 ??  ??
 ?? Foto: Slavomír Kubeš, MAFRA ?? Letecký pohled na zříceninu Dívčí Kámen mezi Českými Budějovice­mi a Českým Krumlovem.
Foto: Slavomír Kubeš, MAFRA Letecký pohled na zříceninu Dívčí Kámen mezi Českými Budějovice­mi a Českým Krumlovem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia