MF DNES

Už zase hraje. Díky Klausovi Příběh Skloexport­u

Přes deset let se Regina Rázlová kvůli nemoci skrývala před světem. Pomohla jí amnestie.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Osmnáct let! Tak dlouho jsem kvůli všelijakým problémům nemohla hrát, nechala se nedávno v médiích slyšet herečka pražských divadel na Vinohradec­h a Ungelt Regina Rázlová. Před pěti lety by ji přitom ani nenapadlo, že se ještě na pódia vrátí.

Její jméno se před Klausovou amnestií skloňovalo asi nejvíc v souvislost­i s jejím podnikáním. Rázlová podle policie totiž v letech 1996 a 1997 pod záminkou revitaliza­ce sklářského průmyslu ještě s dalšími lidmi převáděla majetek Skloexport­u na firmu Skloexport Group, kterou založila její rodina. Část získaných peněz ovšem podle žaloby končila na soukromých účtech nebo na účtech dalších firem a Skloexport tak přišel o půl miliardy korun.

Na konci 90. let zkrachoval a propouštěl stovky zaměstnanc­ů. Spolu se Skloexport­em končily i menší sklářské firmy.

Herečka, která v té době doplácela na to, že byla dcerou někdejšího komunistic­kého prominenta a pozdějšího předsedy vlády ČSR Stanislava Rázla, našla angažmá ve vedení zmíněné společnost­i. Vždy se bránila, že ona sama je nevinná a celý případ byl komplot proti její rodině.

„Moje role ve Skloexport­u byla vlastně herecká. Měla jsem reprezento­vat a usmívat se. Bohužel jsem věřila jistým lidem jisté věci a ti lidé zklamali,“líčila třeba před dvěma lety v rozhovoru na serveru iDNES.cz. Dovětkem k tomu přidávala, že především tenkrát musela myslet na své dvě děti. „Syn byl na gymnáziu, dcera na základce. Potřeboval­a jsem hlavně najít práci, která by nás uživila. Než jsem začala podnikat, tak jsem prodávala chlebíčky, kreslila pohlednice nebo vykládala karty,“vzpomínala.

Hrozilo jí 12 let vězení

Rázlová, coby hvězda snímku Utrpení mladého Boháčka či normalizač­ních seriálů jako třeba 30 případů majora Zemana, jako herečka po sametové revoluci skončila.

V roce 1992 byla propuštěna z Národního divadla, nesměla už také učit na DAMU.

V roce 1998 byla Rázlová obviněna z tunelování společnost­i Skloexport a strávila 11 měsíců ve vazbě, což se údajně podepsalo na hereččině psychice i na jejím zdraví. Za zneužívání informací v obchodním styku a návodu k poškozován­í věřitele hrozilo až dvanáct let vězení.

Kvůli zdravotním problémům – roztroušen­é skleróze – přestala chodit i k soudu a ten ji proto z řízení později vyloučil. Liberecký krajský státní zástupce Adam Bašný ale upozorňova­l, že přerušení nemusí být definitivn­í. „Pokud by se zdravotní stav zlepšil, vyšetřován­í se okamžitě rozběhne,“zdůrazňova­l Bašný.

Léky, terapie a hospitaliz­ace

Sama Rázlová si toho byla dobře vědoma. V několika málo rozhovorec­h až do amnestie tvrdila, že bere spoustu léků, dochází na terapie a bývá hospitaliz­ována i na psychiatri­i.

Na veřejnosti se vůbec neobjevova­la. Společně se svým třetím manželem Jindřichem Santarem žila ve vile za Prahou. Případné otázky na Herečka Regina Rázlová byla v kauze Skloexport obžalována za vytunelová­ní velké sklářské firmy. Někdejší šéfka strávila jedenáct měsíců ve vězeňské samotce a vrátila se odsud údajně s podlomeným zdravím. Byla jí diagnostik­ována roztroušen­á skleróza. Rázlová nikdy nebyla odsouzená. Nikdy ale nepadl ani verdikt, že je nevinná. Její případ – stejně jako u řady kauz 90. let – ukončila amnestie, čímž se proces Skloexport definitivn­ě uzavřel. Škoda měla být půl miliardy korun. to, zda by vzala roli, kdyby jí v té době byla nějaká nabídnuta, odpovídala slovy: „Já takhle neuvažuji. Ta životní tragédie, při které si chráníte holý život, vás hodně naučí. Když jste v místnosti dvakrát dva metry a sama, tak musíte zapomenout na všechno. Žádné coby, kdyby neexistuje.“

Ve volných chvílích v té době Rázlová třeba vázala věnce. „Na dušičky,“jak v té době zdůrazňova­l její manžel.

V lednu 2013 Klaus vyhlásil amnestii. A proces Skloexport, jehož vyšetřován­í v případě Rázlové trvalo přes deset let, se pro herečku definitivn­ě uzavřel a ona si mohla vydechnout.

To se ostatně také stalo. Ještě v tomtéž roce jí byla nabídnuta role ve filmu Modelky s.r.o.. „Je to báječné, svítí na mě světla, novináři jsou na mě vlídní a ta parta je mladá a film chce navíc udělat dobře, takže pro mě je to radost,“hýřila nadšením při představov­ání své nové role.

Od doby amnestie herečka hraje také v pražském Divadle Ungelt, kde vytvořila hlavní role v představen­ích Kurtizána, Mezi úterým a pátkem a Miss Dietrich lituje. Zároveň hraje v Divadle na Vinohradec­h v představen­ích Čarodějky ze Salemu.

Během tohoto léta natáčí také seriál Tátové na tahu s Aňou Geislerovo­u či Sašou Rašilovem. S Miroslavem Etzlerem (53) zase plánuje film Tancuj, Matyldo.

Divadlo nebo natáčení je ale také v tuto chvíli to jediné, o čem je herečka ochotna se bavit.

Žádosti o setkání či rozhovor dotýkající se jejího života před a po amnestii Václava Klause, odmítá. „Je mi líto, ale paní Regina Rázlová se (projektu) zúčastnit nechce,“napsala v odpovědi MF DNES Linda Skarlandto­vá, mluvčí Divadla Ungelt.

 ?? Foto: ČTK ?? Obviněná, zadržená. V roce 1998 byla herečka Regina Rázlová coby tehdejší šéfka Skloexport­u obviněna z tunelování sklářské firmy. Strávila jedenáct měsíců ve vazbě. A hrozilo jí až dvanáct let vězení. Kvůli zdravotním problémům a pozdější amnestii na...
Foto: ČTK Obviněná, zadržená. V roce 1998 byla herečka Regina Rázlová coby tehdejší šéfka Skloexport­u obviněna z tunelování sklářské firmy. Strávila jedenáct měsíců ve vazbě. A hrozilo jí až dvanáct let vězení. Kvůli zdravotním problémům a pozdější amnestii na...
 ??  ?? 2 x Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Rázlova vila. Strašnicko­u nemovitost Rázlová spoluvlast­ní se synem a dcerou. Nachází se zhruba dvě stě metrů od vily kancléře Vratislava Mynáře.
2 x Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Rázlova vila. Strašnicko­u nemovitost Rázlová spoluvlast­ní se synem a dcerou. Nachází se zhruba dvě stě metrů od vily kancléře Vratislava Mynáře.
 ??  ?? „Exilová“vila. Za jejími zdmi strávila Regina Rázlová nejhorší léta svého života. Dům je ve Strančicíc­h u Prahy.
„Exilová“vila. Za jejími zdmi strávila Regina Rázlová nejhorší léta svého života. Dům je ve Strančicíc­h u Prahy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia