MF DNES

Do exilu Petr Zenkl unikl i se svými hlídači

Lstí se lídrovi opozice v létě roku 1948 podařilo uprchnout.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Spolu s ostrahou zmizel z Prahy do USA v srpnu před 70 lety Petr Zenkl, někdejší lídr národních socialistů a čelný představit­el protikomun­istické opozice.

Pod bedlivým dozorem příslušník­ů Bezpečnost­i se v létě 1948 nacházel někdejší vicepremié­r a pražský primátor Petr Zenkl, stejně jako řada dalších příslušník­ů „poražených tříd“. Ostrahu politiků vykonávalo oddělení E pražské Oblastní úřadovny Státní bezpečnost­i (StB). Po únorovém puči se však role klasické „ochranky“VIP osob změnila.

„Úkol zajistit osobní bezpečnost politiků nyní zastiňuje úkol zabránit případnému útěku a monitorova­t jejich styky,“vysvětlil historik Petr Cajthaml. V Praze Zenkl mohl očekávat, že jako další nepohodlní politici skončí v mlýnici komunistic­ké justice, o níž si nemohl dělat iluze. Tím, kdo změnil Zenklův osud, se stal Oldřich Jandera. „Ten bezprostře­dně po únoru 1948 přešel do amerického okupačního pásma v Německu, poté jako spolupraco­vník rozvědky americké armády vykonal několik cest do Českoslove­nska,“popsal jeho roli historik Bořivoj Čelovský.

Politik sice nebyl v domácím vězení, přesto nepřetržit­é střežení představov­alo vážnou překážku útěku. „Zenkl si dal podmínku, že se jeho strážcům nesmí nic stát, proto nepřipadal­a jejich eventuální fyzická likvidace v úvahu,“uvedl historik Petr Cajthaml. Organizáto­ři útěku museli vytipovat mezi policisty ty, kteří budou ochotni se na útěku podílet. Za odměnu jim byl s rodinou zajištěn azyl v USA.

„Organizáto­ři útěku museli vytipovat mezi policisty ty, kteří budou ochotni se na útěku podílet. Za odměnu jim byl s rodinou zajištěn azyl v USA.“

Kdo uhlídá strážce

StB měla po převratu hromadu práce a do střežení politiků byli zapojováni také hůře „prokádrova­ní“příslušníc­i kriminální úřadovny nebo obvodních revírů.

Pohyb střežených policisté zaznamenáv­ali do „autorizova­ných sešitů“a hlásili styčné centrále v ústředně ministerst­va vnitra. Hlídky se střídaly zpravidla po osmi hodinách. Obdobně to fungovalo také u bytu Petra Zenkla v Čechově ulici na pražské Letné. Systém střežení však nebyl prost chyb, což platilo také o personální­m obsazení policejníc­h hlídek. Janderovým spolupraco­vníkům se podařilo vytipovat mladé policisty – Karla Tománka a Lubomíra Kopeckého – kteří s plánem na útěk souhlasili. Den D nastal v sobotu 7. srpna 1948.

„S manželkou zamířil na hrob rodičů v Karlštejně, návrat 2 odp.,“zapsal do sešitu policista odchod Petra Zenkla. Jenže politik s chotí a oběma hlídači odešel jen pár stovek metrů od domova. Zřejmě u Chotkových sadů na Zenkla čekal nenápadný sedan, který ho odvezl k Novému Strašecí.

Z Prahy přibližně ve stejnou dobu vyrazila další dvě auta, ta měla diplomatic­ké značky americké mise. Podle registrace je užívali tajemník ambasadora Walter Birge a plukovník George Michela, vojenský atašé. Po několika manévrech, které měly setřást případnou „sledku“, vozy zastavily u Nového Strašecí. Petr Zenkl a jeho choť Pavla se skryli do kufrů aut, která zamířila na Cheb, po přejezdu hranice diplomaté Zenklovy převezli do Frankfurtu nad Mohanem.

Přes zelenou hranici

Oba hlídači s Janderou měli cestu dobrodružn­ější. Vůz americké ambasády je zavezl na berounské nádraží, kde nasedli do rychlíku na Cheb. Ve vlaku se skupina rozrostla o další spoluorgan­izátory útěku a členy jejich rodin. Konečnou stanicí se stala Lipová u Chebu. Odsud následoval přibližně desetikilo­metrový pochod k bavorské hranici.

Přechod hranice jistil Jandera lehkým kulometem Bren, členové skupiny měli k dispozici také dva britské samopaly Sten. Z Bavorska američtí zpravodajc­i skupinu v podvečer 7. srpna 1948 dopravili také do Frankfurtu nad Mohanem, do prominentn­ího záchytného střediska zvaného Vila Alaska.

Útěku napomohl i řetěz nedbalosti a nedůsledno­sti policejníh­o kontrolníh­o systému, StB politikův únik a zmizení ostrahy začala řešit až v noci na 9. srpna 1948. Samozřejmě marně. Zenklův odchod do exilu 12. srpna před 70 lety potvrdila i tisková agentura ČTK.

 ??  ?? Audience Demokratic­ký předák Zenkl ve společnost­i prezidenta Edvarda Beneše. Foto: ČTK
Audience Demokratic­ký předák Zenkl ve společnost­i prezidenta Edvarda Beneše. Foto: ČTK
 ?? Foto: ČTK ?? Květen 1937 Nově zvolený primátor Petr Zenkl a odstupujíc­í primátor Karel Baxa.
Foto: ČTK Květen 1937 Nově zvolený primátor Petr Zenkl a odstupujíc­í primátor Karel Baxa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia