MF DNES

Vlčice vběhla do restaurace, teď je v zoo

-

Roční samici vlka, kterou našel v pátek chovatel ovcí v ohradě u Vrchlabí, veterináři dočasně umístili do královédvo­rské zoo. Poté, co ji pustili do přírody, totiž o víkendu putovala zmateně krajinou, při shánění potravy strhla štěně a nakonec vběhla do restaurace.

Vlčice se o víkendu potulovala údolím Labe mezi Vrchlabím a Špindlerov­ým Mlýnem. Štěně, které zakousla, se podle mluvčího Správy KRNAP Radka Drahného volně pohybovalo u jedné z tamních chalup.

„Nakonec dezoriento­vaná vběhla do restaurace hotelu Velveta na Přední Labské, kde ji museli přivolaní veterináři uspat narkotizač­ní střelou. Než si ji odborník převzal, hosté opustili objekt a provozovat­elé zvíře zamkli uvnitř. Vlka převezli do karantény v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem,“uvedl Drahný.

V zoo zůstane vlčice do doby, než veterináři rozhodnou o jejím dalším osudu. „Nyní není možné říct, co s vlčicí bude,“dodal Drahný.

Zvíře našli v pátek v ohradě, kterou se kvůli elektrické­mu ohradníku bála opustit. S největší pravděpodo­bností šlo o členku smečky, která chovateli ve čtvrtek zadávila čtyři ovce. Zvíře bylo vystresova­né, ale nebylo agresivní.

První potvrzený novodobý výskyt vlka v Krkonoších je z letošního června, kdy zachytila fotopast na Rýchorách ve východních Krkonoších mladého jedince. Podle ochranářů se do Krkonoš vlci pravděpodo­bně šíří z Broumovska a Vraních hor nebo z přilehlé části Polska. (poš)

 ?? Foto: KRNAP ?? V pasti Vlčice uvázla v ovčí ohradě a bála se ven.
Foto: KRNAP V pasti Vlčice uvázla v ovčí ohradě a bála se ven.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia