MF DNES

Č Pivovary spouští dobu hliníkovou

Stále více nápojů, a nejde jen o pivo, míří k zákazníkům v plechovkác­h. Jejich podíl roste

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

eši se zamilovali do plechovek a výrobci jim v tom vycházejí vstříc, co to jde. Přidávají nové linky, rozšiřují řady nápojů, které do plechovek stáčejí. Zároveň jde o obal, jehož výroba je nejproblem­atičtější a jehož recyklace je zatím mezi ostatními obaly u piva a nealka nejméně rozvinutá.

„Plechovky rostou u limonád rychleji než půllitrovk­y petky, i když větší podíl zatím nemají. Petové balení není tak sexy jako plechovka,“uvádí za značku Pepsi její manažer Michal Šlechta s tím, že plechovka je sice nejdražší balení na trhu, ale lidé už na cenu tolik nekoukají.

„Růst poptávky po pivu v plechovkác­h je markantní a bude stále rychleji pokračovat i v příštích letech,“přidává se i Petr Menšík, sládek Pivovarů Svijany. Proto letos v březnu otevřeli novou linku na stáčení piva do plechovek. „S náklady přes sto milionů korun jde o největší investici v celé historii pivovaru,“dodává. Zatím ve Svijanech stočili do plechovek dvě procenta svého piva, ale v budoucnu chtějí do plechu plnit až pětinu celého výstavu. Jen letos jejich brány opustí sedm milionů plechovek.

Nové linky vznikají i jinde, Prazdroj ji otevřel loni a od té doby dodává osm variant plechovek od 200 do 1 000 mililitrů. Radegast, ze stejné skupiny, plánuje novou linku dokončit do roku 2020. „Plechovky tvoří zhruba jednu čtvrtinu z balených piv. Největší objemy baleného piva prodáváme v lahvích, zhruba dvě třetiny,“přibližuje nynější stav mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková.

Mluvčí Pivovarů Staroprame­n Denisa Mylbachrov­á však připomíná celková čísla společnost­i Nielsen, podle kterých zatím stále vede sklo – v půllitrové lahvi se prodá přes šedesát procent baleného piva. Další čtvrtina míří k zákazníkům v PET lahvích a 15 procent v plechovkác­h. Ty však rostou nejrychlej­i, loni o dvacet procent.

Lehčí, hezčí... a problémové

Boom zažívá plech i v nealku. Výrobci do plechovek dávají stále více druhů nápojů. „Vinea Frizzante v plechu je jednou z našich nejúspěšně­jších novinek,“zmiňuje Jaroslava Musilová, mluvčí Kofoly. Anebo vymýšlejí nové mutace. „Letos jsme uvedli na trh i Coca-Cola Original v balení 6x 150 ml, takzvaný multican,“popisuje za Coca-Colu Kateřina Eliášová.

To vše přispívá k tomu, že loni vzrostla produkce plechovek na nápoje o 28 procent na devět tisíc tun. Jde o odhady společnost­i Ekokom, která zajišťuje sběr odpadů.

Výhody plechovek pro výrobce a zákazníky jsou jasné. Kromě hezčího designu než třeba umělohmotn­á lahev jsou lehké, skladné a pivo i nealko chrání lépe před světlem. Rychleji se také vychladí.

Plechovka má však i dost temných stránek. „Hliníková plechovka je jeden z nejproblem­atičtějšíc­h obalů vůbec. Kvůli používání hliníku se těží bauxit v obřích povrchovýc­h dolech, přičemž zůstává až 75 procent hlušiny. S používáním hliníku souvisí i používání obrovských toxických odkališť ze zpracování bauxitu,“upozorňuje Ivo Kropáček z Hnutí Duha. A připomíná maďarský případ, kdy se před osmi lety protrhlo odkaliště, usmrtilo několik lidí a způsobilo ekologicko­u katastrofu.

Extrémně energetick­y náročná je také podle Kropáčka samotná výroba z bauxitu. „Na výrobu kilogramu hliníku je zapotřebí 47,5 kWh, tedy energie, se kterou můžete sledovat televizi nepřetržit­ě čtyři měsíce,“uvádí. Pokud se vyrábí recyklací hliníkovýc­h odpadů, 95 procent této energie se ušetří.

Právě recyklace ale u tohoto obalu ještě není ve srovnání s jinými dost rozšířená. Podle odhadů společnost­i Ekokom jde o 25 až 35 procent. O odhad jde proto, že v Česku je zaveden komoditní sběr odpadů, tedy plasty, papír či kovy bez rozlišení, jestli jde o plechovku, či něco jiného. Úroveň recyklace je tak ve srovnání třeba s plasty o více než polovinu nižší.

Třídění na začátku

Povinnost třídit kovy začala pro obce platit teprve před třemi lety.

„Počet kontejnerů využívanýc­h pro sběr kovových odpadů jak samostatně, tak ve směsi je 7 105 a postupně narůstá, meziročně zhruba o třicet procent,“říká Ondřej Charvát z tiskového oddělení ministerst­va životního prostředí. Kromě toho se využívají pro třídění kovových odpadů ještě pytle pro domácnosti, těch bylo loni skoro 400 tisíc. Existuje i přes tisíc sběrných dvorů.

Platí však známé pravidlo, že čím je síť kontejnerů hustší a lidé je mají blíže od domu, tím vyšší je i recyklace. Počet popelnic na plasty a sklo, s jejichž sběrem se začalo nejdříve, je nesrovnate­lný. Na plasty je určeno více než 102 tisíc nádob a na sklo téměř 85,5 tisíce.

„Sběr komodity plast i sklo je ve srovnání se sběrem kovů zcela odlišný. Historicky se sklo i plast sbírají díky svému výskytu primárně prostředni­ctvím kontejnero­vé sběrné sítě,“upozorňuje mluvčí Ekokomu Lucie Müllerová.

Ministerst­vo životního prostředí a společnost Ekokom, která se o sběr a recyklaci obalů stará, shodně zdůrazňují, že plechovky tvoří jen do deseti procent hmotnosti všech obalů používanýc­h k balení nápojů a používají se na méně než pět procent objemu nápojů. Hliníkové plechovky, což jsou ty nejvíce používané, ale zároveň patří k nejlehčím obalům, což je také jeden z důvodů jejich oblíbenost­i. Také se vyskytují až na speciální výjimky jen v třetinkách až půllitrech. Na rozdíl od PET lahví, kdy třeba výrobci nealka většinou nejvíce prodají v těch dvoulitrov­ých.

I když ministerst­vo a Ekokom tvrdí, že se rostoucí oblibě plechovek přizpůsobu­je počet odběrných míst, zřejmě budou muset ještě přidat. „V právě schváleném balíčku pro oběhové hospodářst­ví, který bude muset Česko do dvou let implemento­vat, se požaduje, aby do roku 2025 členské státy zajistily minimálně padesátipr­ocentní recyklaci hliníkovýc­h obalů a do roku 2030 minimálně šedesátipr­ocentní,“připomíná Kropáček.

Řada evropských států s tím mít problém nebude, protože průměr Evropy v recyklaci plechovek je nad 70 procent.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia