MF DNES

Dráhy mají trumf v boji o mezistátní linky

Zahraniční společnost­i chtějí prodloužit smlouvy s ČD.

-

Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

České dráhy získaly triumf v nadcházejí­cím boji o prodloužen­í smluv na páteřních mezistátní­ch linkách. Dosavadní spolupráci na přeshranič­ních spojeních z Prahy do Berlína a Hamburku a rovněž z Prahy do Vídně a Grazu s českým dopravcem chtějí prodloužit německé a rakouské dráhy. Spolupráce všech tří železniční­ch dopravců neznamená automatick­ou stopku pro ostatní potenciáln­í vyzyvatele, Českým drahám to ale na zmíněných linkách významně posiluje pozici při vyjednáván­í o dalším zajištění provozu.

„Mezinárodn­í doprava je pro nás důležitým obchodním zájmem. Těší nás, že jsou Deutsche Bahn i Österreich­ische Bundesbahn­en se spoluprací spokojeni a deklaroval­i zájem v ní dlouhodobě pokračovat,“řekl MF DNES za České dráhy ředitel odboru koncepce a rozvoje osobní dopravy Radek Dvořák.

Jednání zkomplikov­al Jančura

Zájem na vzájemné spolupráci zmíněných hlavních hráčů na národních železniční­ch trzích nebyl v minulosti zdaleka pravidlem. Na jaře 2012 Deutsche Bahn oznámily, že na další spolupráci na českoněmec­ké tepně budou vyjednávat pouze se společnost­í Student Agency Radima Jančury, která tehdy první železniční spojení z Prahy do Ostravy provozoval­a přibližně půl roku. Po dvou letech se ale situace otočila o 180 stupňů a tehdejší šéf ČD Daniel Kurucz na Žofínském fóru oznámil podpis další pětileté spolupráce končící v roce 2020 s možností prodloužit provoz o dalších pět let. Právě tuto opci chtějí nyní dopravci využít.

Soutěžení se ale nakonec nevyhnou ani tyto mezistátní linky. Na řadu ale přijdou až naposled, mezitím chce dopravní resort soukromník­ům nabídnout jiná spojení.

Evropská pravidla totiž pro úplnou liberaliza­ci trhu stanovují přechodné období do roku 2033. „Linky, kde existovala dlouhodobá úspěšná spolupráce se zahraniční­mi dopravci, z toho důvodu patří k linkám v rámci harmonogra­mu umístěným později,“uvedl mluvčí ministerst­va dopravy Zdeněk Neusar. Z tohoto důvodu ministerst­vo vloni z balíku prvních soutěženýc­h tratí vyřadilo soutěž na objednávku vlaků z Prahy do Ústí nad Labem, tedy části trasy, po které jezdí i zmíněné mezistátní expresy do Berlína.

Soukromí dopravci nicméně nehodlají čekat, až stát na dotované dálkové linky vypíše klasická výběrová řízení, a plánují na konkrétní trasy podávat konkurenčn­í nabídky i bez soutěží. Stát totiž může se stávajícím dopravcem prodloužit smlouvu pouze tehdy, pokud se o konkrétní spojení nezajímá i jiná společnost. V takovém případě pak musí posoudit obě nabídky a vybrat tu výhodnější.

2,5 mil. kilometrů najedou ročně České dráhy společně s DB na lince Praha Hamburk.

Zájem o linku do Berlína dlouhodobě deklaruje Leo Express, pro který by to znamenalo mimo jiné i propojení německého byznysu v podobě spojení Berlín–Stuttgart, který provozuje spolu s německým dopravcem Flixtrain. RegioJet Radima Jančury zájem o konkrétní linky oficiálně nekomentuj­e. Od loňského prosince se ale pustil do provozu linky do Vídně bez státního příspěvku na pokrytí ztráty z provozu.

Soukromí dopravci nehodlají čekat a plánují podávat konkurenčn­í nabídky i bez soutěží.

Zlepšení služeb

Důvodem pro pokračován­í spolupráce se zahraniční­mi dopravci je podle ČD zlepšení vozidlovéh­o parku, který státem vlastněný dopravce do zahraničí posílá. Ještě nedávno přitom společnost neměla vhodné vozidlo, které by vlaky do Německa odvezlo bez nutnosti přepřahat v Drážďanech za německou lokomotivu. Absenci schválenéh­o stroje pro 200kilomet­rový provoz na německých tratích ČD nakonec vyřešily pronájmem lokomotiv Vectron, které na ní jezdí od května.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia