MF DNES

Choroby doby. Politická korektnost a fake news

Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

-

Nedávno se dva lidé, kterých si pro jejich civilní profesiona­litu vážím, stali středem rozhořčené pozornosti určité kategorie českých občanů. Historik Igor Lukeš to schytal, když odmítl debatovat o Donaldu Trumpovi s někdejším poradcem prezidenta Václava Klause Ladislavem Jaklem. Podobně mnohaletý sportovní komentátor České televize Jaromír Bosák za názor, že mistrovstv­í světa v kopané se nemělo konat v Rusku. Oba narazili na mrzké čecháčství.

Během života ve Spojených státech jsem si zvykl na současnou společensk­ou etiku známou jako politická korektnost, kdy – velice stručně – pravda a fakta se masírují tak, aby nikoho neurazily. I když jsem to chápal, často jsem to pokládal za přehnané, až pokrytecké. Například překlasifi­kování černochů na africké Američany (Afro-American). Ano, výraz negr byl spojen s nedávnou americkou minulostí, kdy krutá rasová diskrimina­ce a lynčování amerických černochů byly obzvlášť na jihu USA běžné a bylo třeba najít jiný. Proč ale udělat z černocha něco nového a přitom nechat bělochy stranou? Když můj přítel Allan je Afro-American, proč já nejsem Euro-American? Jsem já snad méně důležitý?

Nedivím se profesoru Lukešovi, že odmítl diskutovat o prezidentu Trumpovi s člověkem, který má tak vyhraněné názory, že plodná diskuse, založená na objektivní­ch faktech, je s ním nemožná. Pod pokrytecko­u zástěrkou svobody slova by to byla jen frustrujíc­í ukázka politické korektnost­i, pro Lukeše mrhání časem s nevzdělaný­m amatérem, ať má na hlavě koňský ohon, nebo nemá.

Já jsem měl podobnou zkušenost v době posledních amerických prezidents­kých voleb. Při debatě s mnohými českými přáteli nemělo smysl říct cokoliv pozitivníh­o o Hillary Clintonové. Bylo zbytečné jim předkládat fakta, která jim unikla nebo která byla mnohými českými politology a komentátor­y a priori zaměřena proti této jistě komplexní ženě.

Při poslechu slov pana Jakla mám stejný pocit. Mám před sebou člověka, který si je skálopevně jistý svými znalostmi americké společnost­i. Ve skutečnost­i pan Jakl má velké manko v šíři svého vzdělání, způsobené jeho neochotou nebo neschopnos­tí zamyslet se nad předložený­mi fakty svého protivníka. Česky se tomu říká zabedněnos­t. A já se spolu s panem Lukešem divím, že Česká televize dává Jaklovi možnost intelektuá­lního střetu s uznávaným historikem-odborníkem, kterým profesor Lukeš je.

Je to riskantní říct něco nečekaného, nepopulárn­ího, jako se to stalo panu Bosákovi. Ale že se z jeho názoru, že mistrovstv­í světa ve fotbale nemělo být v Rusku, vyvine proti němu tak nenávistná smršť, je smutné. V Rusku, kde sporty různých odvětví se již několik let zmítají v masových dopingovýc­h aférách, kde je víc než pravděpodo­bné, že v pozadí získání pořadatels­tví MS 2018 byly velké úplatky. Jak řekl Bosák, kritika udělení mistrovstv­í světa sluncem vyprahlému Kataru nebo Jihoafrick­é republice je dovolena, ale v případě Ruska není?

S tím souvisí i současná epidemie fake news. Věřím, že nebudeme stále žít v nejistotě, co je pravda a co je lež, a že naše zmítání se ve fake news brzo skončí. A že se této epidemii dokáže příště vyhnout i náš premiér a nebude české občany balamutit další mylnou informací, jakou byla ta, že do roku 2025 bude Brusel muslimské město.

Co přijde po fake news, fenoménu cílevědomě propagovan­ému Donaldem Trumpem, nikdo neví. Doufejme však, že my v české kotlině se budeme moci brzo vrátit k heslu, které je doposud na české prezidents­ké standartě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia