MF DNES

Vážností bychom Vlasy pohřbili

Se zdravým nadhledem pracuje režisér Šimon Caban na muzikálu Vlasy pro pražské Divadlo Kalich. Nehrozí prý ani patos, ani řachanda.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Když Šimon Caban představov­al muzikál Vlasy, řekl, že nechtěl, aby diváci sledovali „retro zoo, kde pobíhají vlasatci s džínovými vestami na chlupatých prsou“. „Muzikál Hair se nemůže obejít bez svých symbolů. Ale od jeho zrodu se mnohé změnilo, od politicko-kulturních hnutí až po módu. Takže se dá předpoklád­at, že se to v našem pojetí odrazí,“vysvětluje nyní během příprav muzikálu, který si předpremié­ry odbude už 8. a 9. září.

Nejsou právě vlasy symbolem Vlasů?

Teď mám velkou chuť na vaši otázku odpovědět jen ano. Ale vysvětlím: slovo hair neznamená v angličtině pouze vlasy, ale i chlupy. Od doby lovců mamutů jsme čím dál tím méně vlasatí a chlupatí. Muzikál se nejmenuje Long Hair, ale jen Hair. A právě proměna tohoto symbolu u mužů, ale i u žen je téma, o němž se dá stále velice dobře hrát.

Muzikál se dotýká nálad Ameriky za války ve Vietnamu, budete se historické souvislost­i držet?

Této historické souvislost­i se držet nechceme, ale ona nás asi nepustí – tehdy to byl Vietnam, pak třeba válka v Zálivu, Afghánistá­n, terorismus, Krym... co bude dál?

Váš předchozí muzikál pro Kalich, Srdcový král, přistupova­l k Elvisi Presleymu trochu s nadsázkou, dá se čekat i zde?

Možná to je pro někoho legrace a nadsázka, já osobně zastávám názor, že nad vším si člověk musí zachovat zdravý nadhled. I nad sebou samým. Slepě se zamilovat do čehokoli je ošidné. Ztratíte korektiv a pevnou půdu pod nohama a topíte se v sentimentá­lním romantismu jak v bažině. Hudba Srdcového krále i muzikál Hair jsou mnoho dekád staré věci. Pochopitel­ně jsou v nich stále platné hodnoty a poselství, ale právě aby vynikly, musíme jasně ukázat, že víme, že inscenujem­e „starou dobrou věc“v dnešní době. Hair je silné téma a pohřbili bychom jeho apel, kdyby to bylo pateticky „na vážno“. Ale nebojte se – řachanda to rozhodně nebude.

Jste i autorem scény, jaká bude?

Účelná. Jednoduchá, technologi­cky moderní, statická a zároveň dynamická. Navíc budou demonstrac­e, auta, tanky, letadla, výbuchy, cikády, hvězdy na nebi i na vlajce, holé zadky, židle, stolek paní učitelky, popelnice, invalidní křeslo, cigaretové papírky, vůně marjánky. Snad jsem tím nic neprozradi­l.

Ve filmu se střídá spoustu lokací, jak se s tím vyrovnáte?

Divadelně. Náznakem a divákovou imaginací. Na ni se mohu – na rozdíl od určité pohodlnost­i filmového diváka – spolehnout. Vaše otázka vychází ze srovnávání filmové předlohy. Málokdo si u nás uvědomuje, že před filmem Hair byla divadelní hra Hair. Představte si, že byste právě Miloši Formanovi kladl takové otázky. V jednom filmovém dokumentu se zmiňuje, jak se sám vyrovnal s předlohou. Prostě ji udělal úplně jinak. Jedině tak to má cenu dělat. Teď vás napadne, že se srovnávám s Milošem Formanem. Ani náhodou. Já se srovnávám s těmi, kteří muzikál napsali, s těmi, co prožili drogy i válku, se sebou samým, co jsem to neprožil, ale bojím se, aby to neprožily třeba mé děti.

 ?? Foto: Richard Kocourek ?? Klasika v nové podobě Šimon Caban (uprostřed) zkouší v Divadle Kalich muzikál Vlasy.
Foto: Richard Kocourek Klasika v nové podobě Šimon Caban (uprostřed) zkouší v Divadle Kalich muzikál Vlasy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia