MF DNES

Draci i božstva. Přicházejí nové knižní fantasy ságy

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Brněnské Nakladatel­ství Host umí hledat talenty. Pro domácí čtenáře objevilo nedávno ještě neznámé autorky Alenu Mornštajno­vou a Ditu Táborskou. Tentokrát však redaktoři zapátrali v zahraniční­ch vodách a do Česka přicházejí s dvěma úlovky ze světa fantasy.

Prvním z nich je sága Licanius od debutující­ho australské­ho spisovatel­e Jamese Islingtona. Úvodní díl nese název Stín věcí ztracených a autor v něm čtenáře seznamuje s osudem chlapce Daviana. Ten patří k takzvaným Nadaným. Skupině, která sloužila božstvu Augurů, jež povstalci před dvěma dekádami pobili. Problém však přichází ve chvíli, kdy u sebe chlapec objevuje zakázané schopnosti poraženého božstva.

Druhá část zamýšlené trilogie vyšla prozatím pouze v angličtině a na třetím dílu Islington stále pracuje, jak přiznal fanouškům ve svém blogu. Tam se dá také najít podrobná mapa celého jeho světa i vysvětlivk­y řeči, kterou pro účely knihy vytvořil.

Druhou novinkou je pak román Oheň probuzení ze série Draconis Memoria od autora úspěšné trilogie Stín krkavce Anthonyho Ryana. Na rozdíl od Licania se pohybuje trochu více na hranici žánrů a kromě fantasy má také prvky thrilleru a steampunku. Jak už název napovídá, v příběhu hrají důležitou roli draci, respektive draggové, jimž v žilách koluje krev schopná obdařit člověka nebývalou silou. Kvůli existenci skupiny Krvožehnan­ých však draggové vymírají a ve světě stvořeném Ryanem se proto schyluje k válečnému konfliktu.

Obě knihy, jak bývá u žánru zvykem, mají téměř sedm set stran.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia