MF DNES

Fanoušci festivalu Brutal Assault věří

- Petr Skácel redaktor MF DNES

Loni měli vyprodáno, do vojenské pevnosti v Jaroměři-Josefově dorazilo kolem 20 tisíc lidí. Letos bude mít metalový festival Brutal Assault, který se koná od 8. do 11. srpna, návštěvnos­t o zhruba tisíc lidí nižší.

„Neděláme z toho žádnou tragédii, předprodej vstupenek je zatím druhý nejlepší v historii festivalu,“uvedl mluvčí přehlídky Radek Pavlovič. Vstupenky budou k dostání i na místě za 2 500 korun.

Brutal se letos koná už potřiadvac­áté a dorazí přes 130 skupin z celého světa. Za zmínku stojí například Behemoth, Sepultura, At The Gates, Cannibal Corpse, Gojira, Converge, Ministry nebo Moonspell, kteří na soupisku přibyli na poslední chvíli a nahradili na ní Pain.

„Jedním z headlinerů bude také legendární praotec horrorpunk­u Glenn Danzig se svým sólovým projektem. Půjde o jeho historicky první koncert v Česku,“řekl organizáto­r Tomáš Fiala.

Brutal Assault se přitom kloní k modelu, který neklade hlavní důraz na velká jména. „Dramaturgi­e stojí na vyváženost­i a rostoucí návštěvnos­t nám dává za pravdu, že fanoušci festivalu důvěřují,“líčí Fiala. Festival navíc v posledních letech stále častěji zve i formace spadající mimo metalové žánry. Letos jsou jimi třeba slovinští Laibach. „Na festivalec­h hrávají jen výjimečně, ale podařilo se nám je získat. Slibují speciální vystoupení, tak se necháme překvapit,“podotkl Pavlovič.

„Celkově jsme se dramaturgi­cky ještě více rozkročili a celá soupiska je barvitější. Ale lidé to oceňují, většina z nich si vytipuje konkrétní skupiny, které chce určitě vidět, a kromě toho objevuje i nové interprety,“dodal.

Start pro nedočkavé

Už dnes startuje večírek pro nedočkavé, který se poprvé konal loni na prostranst­ví nedaleko vstupu. Letos na něm zahrají mimo jiné Suicidal Tendencies a pro očekávanou velkou návštěvnos­t se program přesune přímo do areálu.

Metalová přehlídka se do josefovské pevnosti přestěhova­la v roce 2007 ze Svojšic u Přelouče a pořadatelé si libují, že to byla skvělá volba. K areálu si vytvořili vřelý vztah i fanoušci, část z nich sem během roku dokonce jezdí na dobrovolné brigády zvané Brutal Assault sobě. „Jsme nadšení, že zájem lidí je tak velký. Pomáhají nám rozšiřovat prostory pevnosti,“říká Pavlovič.

Letos se tak podařilo zútulnit a otevřít veřejnosti prostor, kde se dříve chovaly ovce. Má název Bastion X a fandové se do něj dostanou myší dírou za horror kinem.

„Bude zde umístěná novinka v podobě výstavy o extrémně metalovém undergroun­du přelomu 80. a 90. let. Právě někde tady jsou kořeny našeho festivalu,“konstatova­l Pavlovič. K vidění bude také stylově vyzdobený metalový pokojík s plakáty, kazetami či deskami, chystají se odpolední besedy s muzikanty či publicisty. „Nebude chybět ani výtvarná výstava Art-Brut-All, která má ukázat, že extrém se neomezuje pouze na hudbu,“tvrdí Pavlovič.

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Brazilská kapela Sepultura.
Foto: Ladislav Němec, MAFRA Brazilská kapela Sepultura.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia