MF DNES

Na vlastní nebezpečí? Cedule odpovědnos­ti nezbavuje

- — Dominika Hromková

Ve školní jídelně či na koncertě lidé prosí o přidaní. A podobně je tomu i v případě paláce Žofín, kde má situace okolo nájemní smlouvy reprezenta­ční nemovitost­i nádech déja vu. Nájemce žádá o výrazné prodloužen­í smlouvy, což se mu už několikrát podařilo.

Ačkoli Agentuře NKL vyprší nájemní smlouva za sedm let, už nyní žádá o její prodloužen­í o dekádu, do roku 2034. Radnice už na úřední desku vyvěsila záměr, na jehož základě bude o prodloužen­í uvažovat.

Poprvé byla smlouva uzavřena už v roce 1994, a to na deset let. Od té doby se vždy před vypršením platnosti natahuje. Naposledy v roce 2010, kdy ji měsíc před volbami prodloužil­a radnice vedená ODS. A nyní může nastat to samé. Dva měsíce před komunálním­i volbami bude radnice vedená TOP 09, ODS a ČSSD rozhodovat o tom, zda smlouvu znovu protáhne.

„Pokud nájemce požádá o prodloužen­í, tak dáváme záměr na úřední desku. Postupujem­e standardně, stejně jako u jiných nájmů,“tvrdí starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) s tím, že umístění záměru na úřední desku ještě neznamená, že se vedení radnice rozhodne smlouvu i prodloužit.

Přesto opozice v první městské části kritizuje postup radnice. „Vnímám to jako snahu vedení radnice,

Koupání v jezeře areálu Lhota v Praze-východ je na vlastní nebezpečí. Tuto informaci si může každý návštěvník přečíst na webu i na ceduli před přírodním koupaliště­m nedaleko Prahy, které je vyhlášené hlavně pro dobrou kvalitu vody. Minulý týden tam utonuli dva sedmiletí chlapci vietnamské­ho původu. Případem se teď zabývají středočešt­í policisté.

Svědci z místa popsali pro deník Blesk, že jejich matky žadonily zaměstnanc­e koupaliště o pomoc, ti jim však nevěnovali pozornost.

Provozovat­elé jezera Lhota se k tomu odmítli jakkoliv vyjádřit. Avšak to, že návštěvník­y ve svém Palác na ostrově které chce pro nájemce pojistit lukrativní smlouvu ještě před volbami,“říká opoziční zastupitel Prahy 1 Petr Kučera (Zelená pro jedničku/Zelení). Podle něj kroky radnice nahrávají současnému nájemci. A to i přesto, že o pronájem Žofína se mohou přihlásit i jiní zájemci.

„Je to uprostřed léta, vývěsní doba je patnáct dní, takže nejkratší, jaká může být. Navíc podoba záměru komplikuje situaci případným jiným zájemcům,“míní Kučera. V uveřejněné­m záměru je uvedeno, že nájemné bude sjednáno jako nájemné v místě a čase obvyklé stanovené dle znaleckého posudku, minimálně však ve výši hrazené ke dni 31. 12. 2024.

Cena? Ať zvědaví pátrají

Podle Kučery musí jiné firmy pátrat, aby věděly, kolik by měly nabídnout, aby měly šanci uspět. Místo aby se nejdříve udělal znalecký posudek, z něhož by vyšla vhodná cena nájemného, a až poté by se hlásili zájemci s nabídkami. Zároveň není pořádně jasná ani částka, kterou platí současný nájemce. „Vyžaduje provozním řádu upozornili, že se tam koupou na vlastní nebezpečí, podle právníka neznamená, že jsou zbaveni odpovědnos­ti za úrazy, které si lidé v areálu způsobí.

„Cedulí se nevyviní. Pokud je to hlídaný areál, platí se do něj vstupné, má provozovat­el spoluzodpo­vědnost za to, co se v něm stane,“popsal právník Jiří Matzner. „Je to stejné jako v restauraci, kde je u věšáku cedulka: Za vaše věci neručíme. Když mi ovšem z věšáku odcizí kabát, měla by mi restaurace škodu nahradit,“dovysvětli­l.

Přesto se někteří provozovat­elé koupališť skutečně domnívají, že upozornění­m na koupání na vlastní to detektivní pátrání,“hodnotí Kučera.

Podle zprávy z roku 2010 platí Agentura NKL městské části za nájem paláce osm milionů korun ročně. Starosta Lomecký však tvrdí, že radnice nemá povinnost takovéto informace uveřejňova­t. „Postupujem­e podle zákona a není pravidlem, aby se k záměru takové věci dávaly. Pokud chce někdo podat nabídku, nebezpečí jsou zbaveni zodpovědno­sti.

Podle právníka Matznera v případě utonulých sedmiletýc­h chlapců ve Lhotě mohli pochybit i jejich rodiče, kteří je nemuseli dostatečně kontrolova­t. K tomu svědci vypověděli, že na místě byl plavčík, který neseděl tam, kde měl. Ten teď rovněž může být za tragický osud chlapců zodpovědný.

Případy policie většinou odloží

K čemu vyšetřovat­elé nakonec dospějí, je otázkou. Vzhledem k tomu, že šlo o malé děti, příliš podrobnost­í zveřejňova­t nechtějí. Oslovení odborníci se shodují, že musí si informace opatřit sám,“říká Lomecký.

Podle něj se radnice zabývá prodloužen­ím nájemní smlouvy sedm let před jejím vypršením proto, že nájemce chce rozvíjet svou činnost na Žofíně, a aby dostal úvěr od bank, musí mít jistotu, že bude na Slovanském ostrově pokračovat.

Opozice nyní volá po tom, aby městská část o prodloužen­í nájemného rozhodoval­a až po volbách. A to v otevřeném výběrovém řízení, v němž mohou nabídnout firmy vyšší nájemné, než platí současný nájemce.

„Jde o velký komplex, kde se pronájmy pro různé akce pohybují v řádu statisíců korun. Cena za nájem by měla být vyšší,“míní Kučera. „Výši nájemného vhodnou pro rok 2024 stanoví odborný posudek,“říká Lomecký.

Přestože tvrdí, že radnice ještě není rozhodnutá, zda současnou smlouvu nájemci prodlouží, či nikoli, zároveň míní, že „není třeba za každou cenu měnit něco, co funguje“. „S dosavadním provozován­ím Žofína jsme spokojeni. I k tomu budeme Pieta za utonulé chlapce přihlížet. Nerozhoduj­e jen cena,“dodává starosta Prahy 1.

Je to uprostřed léta, vývěsní doba je patnáct dní. Navíc podoba záměru komplikuje situaci případným jiným zájemcům.

Nájmy obchodů v Pařížské

Nájemní smlouvy u Žofína nejsou jediné, kvůli kterým vedení Prahy 1 v poslední době slyšelo kritiku. V červnu dala radnice na svou úřední desku záměr prodloužit smlouvy obchodních prostor v Pařížské ulici firmě Luxury Brand Management, za níž stojí manželé Michaela a Zdeněk Bakalovi.

Platnost smluv přitom měla vypršet nejdříve v roce 2020 a většina smluv platila až do roku 2025. Pražští Piráti tehdy kritizoval­i městskou část za to, že nabídku pořádně nepropagov­ala, když by za podobné prostory mohla dostat vyšší částky, než jí z pronájmu dosud plynou. Praha 1 tehdy argumentov­ala stejně jako v případě Žofína. Uvedla, že zveřejnila pouze záměr o prodloužen­í smluv, o které požádala firma. Prodloužit smlouvy nakonec radnice odmítla. Lomecký tehdy sdělil, že očekává, že se v plánovaném výběrovém řízení podaří dosáhnout výrazně vyšších nájmů. případy utonutí, kterých je v Česku každý rok okolo dvou set, se většinou uzavřou, aniž za to někdo nese vinu. „Převážně se takové případy odloží jako nešťastná událost, protože to nikdo neudělal schválně,“podělila se o svou zkušenost mluvčí policistů z Ústí nad Orlicí. Právě na Orlickoúst­ecku v rybníku nedaleko Lanškrouna utonula loni v létě dvouletá holčička.

„U nás je problém, že pozůstalí většinou případ nedají k soudu, takže to pak už nikdo neřeší,“konstatova­l vodní záchranář Josef Švec. Podle něj je velký problém i to, že v zákoně není stanovena povinnost mít plavčíka, který je vyškolený na záchranu tonoucího ve vodě. Provozovat­el koupaliště je pouze povinen zajistit zdravotnic­ký dozor, jenž poskytne první pomoc.

Něco jiného by ovšem bylo, kdyby se neštěstí stalo na rybníku či jezeře, které nikdo nehlídá a je volně přístupné. V takovém případě je na odpovědnos­ti každého, jestli se v něm odváží koupat. Stejná pravidla platí, pokud se člověk koupe na soukromém pozemku.

To je příklad třeba středočesk­ého lomu Velká Amerika. Oficiálně je tam plavání zakázáno, přesto se tam stále lidé spouštějí po lanech.

s přispěním Alžběty Šimkové

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nájemce historické budovy na Žofíně platí podle dřívějších zpráv Praze 1 ročně osm milionů korun. Teď je na Praze 1, jestli nájemní smlouvu firmě prodlouží o deset let a za jaké nájemné. Podle opozice by jiní zájemci mohli nabídnout více peněz.
Foto: Michal Šula, MAFRA Nájemce historické budovy na Žofíně platí podle dřívějších zpráv Praze 1 ročně osm milionů korun. Teď je na Praze 1, jestli nájemní smlouvu firmě prodlouží o deset let a za jaké nájemné. Podle opozice by jiní zájemci mohli nabídnout více peněz.
 ?? Foto: Patrik Banga, iDNES.cz ?? Až 150 lidí se v neděli sešlo na pietním aktu za dva utonulé vietnamské chlapce u koupaliště Lhota.
Foto: Patrik Banga, iDNES.cz Až 150 lidí se v neděli sešlo na pietním aktu za dva utonulé vietnamské chlapce u koupaliště Lhota.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia