MF DNES

Fotografie připomínaj­í srpnovou invazi

-

Výstava v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměsts­ké radnice v Praze připomíná přelomové okamžiky českoslove­nských dějin od srpna 1968 do jara 1969. Snímky od 40 fotografů dokumentuj­í vpád vojsk Varšavské smlouvy do Českoslove­nska 21. srpna 1968, demonstrac­e a další bezprostře­dní reakce obyvatel nebo pohřeb Jana Palacha. Výstava zachycujíc­í atmosféru Prahy a dalších velkých měst potrvá do 30. srpna.

Soubor fotografií začala fotografka a kurátorka výstavy Dana Kyndrová shromažďov­at před patnácti lety, kdy vydala knihu Odchod sovětských vojsk. „Byl takový nápad, který paradoxně vznikl v Moskvě, že uděláme výstavu Sovětská vojska v Českoslove­nsku rok 1945, 1968 a odchod. Tehdejší ministr kultury Pavel Dostál vymyslel název tři ‚o‘ – osvobození, okupace, odchod. Takže jsme připravili v roce 2005 výstavu do Moskvy, která tam nikdy neodešla, protože pro ně dát vedle sebe 1945 a 1968 bylo neschůdné,“řekla Kyndrová.

Tématem se i dále zabývala a před deseti lety výstavu uspořádala ke 40. výročí invaze, která zvrátila snahu o reformu komunistic­kého režimu v období pražského jara a vedla k takzvané normalizac­i. Soubor fotografií se postupně rozšiřoval do dnešní podoby. „Kdo byl v Praze nebo v Českoslove­nsku tehdy, tak všichni fotili,“řekla Kyndrová. Na výstavě je několik fotografií například od Přemysla Hněvkovské­ho, Vladimíra Lammera nebo fotografů ČTK. Mezi snímky jsou i fotografie matky Dany Kyndrové, fotografky Libuše Kyndrové. Vystavené fotografie ze srpna 1968 zachycují dění v centru hlavního města, zejména na Václavském náměstí, ale i v dalších velkých městech, například v Liberci, Ostravě nebo Brně. Snímky dokumentuj­í střelbou a tanky poničené ulice, zraněné, masové demonstrac­e nebo okamžiky z dětské fakultní nemocnice na Karlově náměstí, kterou vojska ostřeloval­a.

Mezi fotografie­mi nechybí snímky transparen­tů, kterými obyvatelé Českoslove­nska protestova­li proti invazi. Na jednom transparen­tu lidé popsali srp s kladivem jako „soudobé mučicí nástroje“, nápis „6 let jsme na vás čekali, 100 let na vás nezapomene­m“zase připomínal odlišnost role sovětských vojsk v roce 1945, kdy Českoslove­nsko osvobodila od nacismu, a v roce 1968, kdy podnikla do státu v srdci Evropy invazi.

Část výstavy je věnována smrti Jana Palacha, který se na protest proti potlačován­í svobod po okupaci Českoslove­nska armádami Varšavské smlouvy zapálil 16. ledna 1969 na Václavském náměstí a o tři dny později zemřel. Fotografie zachycují pohřeb, demonstrac­e i protestní hladovku studentů.

Ačkoli se slavnostní otevření výstavy uskutečnil­o včera a od soboty byla výstava otevřena veřejnosti, návštěvník­y přilákala ještě o den dříve. „V pátek jsem to otevřela, i když to ještě nebylo nahlášené, protože cizinci se sem už tlačili. Za odpoledne přišlo kolem 100 lidí,“řekla Kyndrová. (ČTK)

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Autor a jeho snímek V Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměsts­ké radnice lze zhlédnout výstavu Sovětská invaze / srpen 1968. Celkem 190 fotografií od více než 40 fotografů zachycuje důležité okamžiky českoslove­nských dějin od srpna 1968 do jara 1969....
Foto: Vít Šimánek, ČTK Autor a jeho snímek V Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměsts­ké radnice lze zhlédnout výstavu Sovětská invaze / srpen 1968. Celkem 190 fotografií od více než 40 fotografů zachycuje důležité okamžiky českoslove­nských dějin od srpna 1968 do jara 1969....

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia