MF DNES

Z radnice za katr a na popraviště

Politici, kteří se postavili do čela Prahy v těžkých letech 1938 až 1948, nastoupili na dramaticko­u cestu, která většinou končila tragicky.

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Koncentrák anebo popraviště, to byl osud demokratic­ky cítících lídrů Prahy v časech nacistické okupace. Platilo to též pro Petra Zenkla, někdejšího středoškol­ského učitele češtiny a francouzšt­iny na obchodních akademiích v Táboře a v Karlíně, který byl od dvacátých let dvacátého století komunálním politikem.

První politický pád prožil v éře druhé republiky na sklonku roku 1938. Na začátku prosince přišel o post ministra sociální péče a zdravotnic­tví ve vládě Jana Syrového. V lednu 1939 se po půldruhém roce musel poroučet také z postu pražského primátora.

„Jeho předchozí politická angažovano­st v době první republiky neunikla hned po vzniku protektorá­tu pozornosti německých okupačních orgánů,“shodují se historici. První velká razie řídící úřadovny pražského gestapa proti politickým oponentům nazvaná Aktion Gitter (Akce Mříže) v březnu 1939 se Zenklovi ještě vyhnula. V gestapácké síti skončil během zátahu označeného jako Albrecht der Erste na začátku září 1939. „Gestapo Zenkla zatklo cestou do jeho kanceláře v Ústřední zdravotní pojišťovně,“uvedl historik Tomáš Pasák.

Tajná policie Zenkla vzala do ochranné vazby. Znamenalo to transport nejprve do koncentrač­ního tábora v Dachau, o něco později do Buchenwald­u. V baráku 47 se jeho spolubydlí­cími a spoludisku­téry u stolu č. 5 stali například publicista Ferdinand Peroutka, právník Lev Sychrava, malíři a výtvarníci Josef Čapek a Emil Filla, František Ptáček z tiskového oddělení ministerst­va národní obrany anebo další odbojář, policejní komisař Oldřich Diviš. „Stůl číslo 5 byl honorací pražské štuby (baráku),“charakteri­zoval – byl zvolen pražským primátorem. 1938 podal demisi coby ministr vlády Jana Syrového. byl zbaven postu primátora. jej gestapo zatklo, vězněn byl do – zatklo gestapo V čele Prahy stál krátce v létě 1945 poté mezi roky

– Zenklův nástupce Klapka byl 4. června 1940 zatčen. V říjnu 1941 byl pro účast

ho další buchenwald­ský politický vězeň, novinář Jan Hajšman.

Zenkl na rozdíl od některých svých spoluvězňů válku přežil. A v létě 1945 se vrátil do čela Prahy. „Postoj primátora byl nacionálně nesmlouvav­ý a důsledně se uplatňoval nejen vůči Němcům, ale stále vyhraněněj­i též vůči třídně, internacio­nálně a prosovětsk­y orientovan­é KSČ,“charakteri­zují Zenklův druhý mandát historici. v odboji popraven v ruzyňských kasárnách.

– 5. května 1945 byl Říha, primátor jmenovaný v roce 1940 po Klapkovi, zajištěn. Zemřel

ještě před ukončením vyšetřován­í.

– 6. září 1945 byl před pankráckou věznicí popraven německý náměstek primátora z éry okupace Žalobce mu kladl za vinu podíl na smrti Otakara Klapky, germanizac­i a poškozován­í majetku města.

Před nastupujíc­í totalitou komunistů nakonec Petr Zenkl dramaticky utíkal 7. srpna 1948 do exilu, azyl našel v USA.

Primátor a Obrana národa

V roce 1939 Zenkla ve vedení Prahy vystřídal Otakar Klapka. Stal se jmenovaným primátorem. Avšak ani on nebyl ochotným sluhou okupační správy. Spolupraco­val s odbojovou organizací Obrana národa, brzdil okupační nařízení. Protiněmec­ká rezistence mu vynesla nejprve několik policejníc­h výstrah, v létě 1940 Klapku gestapo zatklo. „Stal se jedním z prvních perzekvova­ných vysokých představit­elů české protektorá­tní správy,“uvedl Tomáš Pasák. Bezprostře­dně po nástupu Reinharda Heydricha na post zastupujíc­ího říšského protektora začal 2. října 1941 proces s Klapkou. Rozsudek zněl smrt zastřelení­m. Vykonala jej popravčí četa v ruzyňských kasárnách 4. října 1941.

Nacistické perzekuci se ostatně nevyhnul ani Václav Vacek, který se stal komunistic­kým primátorem po Zenklovi v roce 1946. Poprvé se za mřížemi ocitl bezprostře­dně po okupaci 15. března 1939 v rámci akce Gitter. Po několika dnech jej sice německá policie propustila, záhy však následoval další pobyt v Petschkově paláci, ústředně gestapa v novoměstsk­é Bredovské ulici (dnes Politickýc­h vězňů) a pankrácké věznici. Na svobodě se znovu ocitl v lednu 1942. Do konce války žil nenápadně jako penzista, pod kontrolou gestapa a jeho konfidentů ve svém domku na Lhotce na okraji hlavního města.

Z radnice na šibenici

Klapkův nástupce Alois Říha v čele radnice vydržel do 5. května 1945. Poté, co v Praze vypuklo povstání a revolucion­áři obsadili radnici, se Říha ocitl v cele věznice na Karlově náměstí. Než však mohli národní prokurátor a soud rozhodnout o míře jeho provinění, nemocný Říha v červenci 1945 zemřel.

Procesu před Mimořádným lidovým soudem se v roce 1945 nevyhnul muž spoluodpov­ědný za Klapkovo zatčení a smrt, německý „všemocný“náměstek primátora, historik Josef Pfitzner. Po Klapkově smrti v roce 1941 se nastěhoval do primátorsk­é rezidence a věnoval se proměně Prahy ve vzorné říšské město: ze 17 referátů magistrátu jich 13 bylo v německých rukou. Jméno změnilo 444 ulic a veřejných prostranst­ví. Ze Staroměsts­ké radnice zmizel pomník Neznámého vojína. Pfitznerov­ě pozornosti neunikly ani „závadné“propagační brožurky a nevhodné ornamenty radničních oken. „Plnil jsem příkazy,“hájil se Pfitzner. Žalobce pro něj navrhl trest smrti a soud mu vyhověl. Pfitzner zemřel na oprátce 6. září 1945.

 ?? Foto: archiv ČTK ?? V roce 1946 primátor Petr Zenkl slavnostně odhaloval Roosveltov­u ulici. Pak v roce 1948 nalezl v USA azyl.
Foto: archiv ČTK V roce 1946 primátor Petr Zenkl slavnostně odhaloval Roosveltov­u ulici. Pak v roce 1948 nalezl v USA azyl.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia