MF DNES

Berlínský vzdor teroru. Koulaři závodili na pietním místě

- Matěj Tomíček reportér MF DNES

Paprsky pomalu zapadající­ho slunce dopadaly na Pamětní kostel císaře Viléma na berlínském náměstí Breitschei­dplatz poblíž slavného bulváru Kurfürsten­damm.

Na mobilní tribuně, která vyrostla přes noc, se tísnily tři tisíce fanoušků. Pod nimi právě probíhala kvalifikac­e koulařů na evropském atletickém šampionátu, ve které Tomáš Staněk hrál na nervy svých trenérů i fanoušků až do posledního pokusu. Limit 20,40 český medailový kandidát nesplnil, ale výkon 19,77 stačil na postup do finále z 11. místa.

Jen o kousek dál ležela hromada růží a zapálených svíček. „Za pokojné soužití všech,“je tam napsáno. Ano, je to přesně to místo, které je pro Berlíňany stále tak citlivé. Právě tady 19. prosince 2016 v době adventních trhů vjel Tunisan Anis Amri do lidí nákladním automobile­m. Dvanáct jich zabil, dalších 56 zranil.

Rok po atentátu tady postavili památník. Na schodech kostela jsou vyznačena jména obětí i zemí, ze kterých pocházely. A napříč památníkem zeje dlouhá trhlina symbolizuj­ící zásah do životů pozůstalýc­h i společnost­i. Část z ní je zaplněna zlatým kovem, který představuj­e postupné hojení ran. S tím má pomoci také atletický šampionát. Má být oslavou sportu a také symbolem vzdoru. Dějiště koulařské kvalifikac­e nezvolili organizáto­ři náhodou. „Chceme tím poslat jasný signál všem teroristům. Chceme jim ukázat, že se jich nebojíme,“říká Christian Gäbler, šéf berlínskéh­o senátu. Také proto zde kromě kvalifikac­e koulařů budou vrcholit také chodecké disciplíny a maraton. Na pietním místě se budou odehrávat i všechny slavnostní ceremoniál­y. Heslo je zjevné: „Teror nás nezastaví“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia