MF DNES

Jak král hledá svěžest. Nadal: Už mi přece není osmnáct

- — Miroslav Němý

Zpětně přiznává: „Byl to turnaj, kde jsem měl šanci vyhrát.“Jenže španělský fenomén Rafael Nadal ve Wimbledonu svůj 18. grandslamo­vý titul zatím nepřidal, v semifinále podlehl v parádní bitvě Novaku Djokovičov­i.

Byl to duel dvou mistrů, navíc mistrů ve formě. V druhém nejdelším semifinále dějin All England Clubu slavil Djokovič, pátý set získal poměrem 10:8.

Fanoušci tleskali oběma, vítězem mohl být jen jeden. „Tak už to ve sportu chodí. Měl jsem šanci, ale on si to zasloužil,“vrátil se Nadal s odstupem k jednomu z nejhezčích duelů roku. Dal si téměř měsíc pauzu a s novináři mluvil před startem Rogers Cupu: velký turnaj každý rok rotuje mezi Montrealem a Torontem, nyní se hraje ve druhém z kanadských měst.

V banku je 1 000 bodů pro vítěze, trůn se však neotřese – na to je Nadalův náskok na druhého Rogera Federera stále horentní (2 750 bodů). Nahánět výhry za každou cenu, to 32letý borec z Mallorky opravdu nemá zapotřebí. Hlavní cíl zní: udržet svěží nejen tělo, ale také mysl. „Snažil jsem se trochu odpočívat. Užít si Baleáry,“popisuje Nadal krátký návrat do domoviny. „Pak jsem se pár dní před startem tohoto turnaje vrátil do práce. Není mi už osmnáct, život vidíte rozdílněji. Na kurtu jsem stále plný vášně, pořád s bojovným duchem, pořád odhodlaný vítězit. Ale na mimoteniso­vé věci se koukám jinak. Tak to má s věkem asi každý.“

Sází na své ohromné zkušenosti s velkými bitvami – nepotřebuj­e dřít jako soumar, když ví, jak zvládat ty nejtěžší zápasy. Svaly a klouby nechce přetěžovat také proto, kolik zranění už má za sebou.

A tak platí: turnaj v Torontu je sice velká věc, tu nejpodstat­nější z akcí na severoamer­ických betonech ale Nadal vidí jinde. „Hrát dobře Rogers Cup a Cincinnati není směrem k US Open klíčové,“říká. „Loni mi to tady nešlo a v New Yorku jsem vyhrál. V roce 2005 jsem zvítězil tady a na US Open končil ve 3. kole. Jasně, výhry se hodí pro sebevědomí, ale podmínky tady a v New Yorku jsou jiné, hlavně míče.“

Uvidí se, co Nadal předvede v dalších týdnech, dosud ale prožívá vynikající rok. Jeho bilance 35-3 vyšperkova­ná triumfem z Roland Garros a třemi tituly z antuky (Monte Carlo, Barcelona, Řím) se skoro blíží tomu, jak loni válel Federer.

V Kanadě měl loni Nadal na dosah návrat do role jedničky, ovšem senzačně jej zdolal tehdy jen 18letý Denis Shapovalov. Co na tom, cestu na vrchol si našel později. Je na něm i teď a nehodlá slevit. Však dobře ví, co k tomu hmota i duše potřebují.

„Na kurtu jsem stále plný vášně, ale na mimoteniso­vé věci se už dívám jinak.“Rafael Nadal, tenisová jednička

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia