MF DNES

Vodu mají jen díky cisternám

Obcím kvůli suchu mizí voda z vodojemů

-

Dominika Hromková reportérka MF DNES

a Křivoklát v létě míří davy turistů, aby si prohlédly jeden z nejstaršíc­h českých hradů. Co už tolik při návštěvě nevnímají, je nedostatek vody, který sužuje městys pod hradem. Sucho ho trápí už třetím rokem, letos více než kdy jindy. Vody ve vodojemu je málo a už od začátku jara jsou místní lidé závislí na dodávce vody cisternou. „Dvakrát denně od Velikonoc dovážíme cisternu s vodou, někdy dokonce musíme přidat na výpomoc ještě další cisternu,“popsal situaci v Křivoklátu starosta Milan Naď.

Středočesk­á obec je jednou z mnoha, které trápí nedostateč­né zdroje vody ve vodojemech. Přesnou statistiku těchto obcí ministerst­va životního prostředí ani zemědělstv­í neevidují. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) jich však mohou být stovky. „Moc se o tom nemluví, ale pravda je, že mnoha obcím už dnes vozí vodu cisterny do obecních vodojemů. V některých obcích se už dokonce pouští voda jen několik hodin denně,“upozornil nedávno Brabec pro MF DNES.

Nedostatek vody mají hlavně malé obce, jejichž vodojemy mají nižší kapacitu. Jejich lokální zdroje v těchto horkých dnech vysychají, čímž dochází k poklesu vody ve vodojemu.

Skoro dvakrát dražší voda

Do stavu, aby pouštěli vodu jen v omezenou dobu, to v Křivoklátu sice zatím nedošlo, ale místní to pociťují především na svých peněženkác­h. Ještě před dvěma lety u nich stál metr krychlový vody 25 korun, dnes za stejný objem vody platí o 20 korun více.

„Každý den musí jeden náš za- městnanec skočit do tatry a dovézt 24 kubíků pitné vody z blízkých Lišan. Tam naštěstí mají ještě vody dost. My samozřejmě musíme náklady na řidiče, tatru i vodu zaplatit,“říká Naď.

Výrazně zdražit vodu chtěli kvůli stejnému problému i v jihomoravs­kém Katově. Normálně místní platí okolo 20 korun, kdo by překročil spotřebu 15 kubíků vody za půl roku, platil by za každý další kubík 85 korun. Nakonec k tomuto opatření nepřistoup­ili a zdražili vodu všem o tři koruny.

K tomu zde stejně jako loni platí přísný zákaz zalévání zahrad a napouštění bazénů vodou z obecního vodovodu. „Loni byli občané pořád na telefonu, volali a stěžovali si, že se nemůžou ve třicetistu­pňovém teple ani vykoupat. Někteří z nových rodinných domů, kteří nemají své studně, si nemohli ani pořádně uvařit. Letos si už nikdo moc nestěžuje, místní se naučili šetřit,“říká katovský místostaro­sta Richard Urbánek.

Cisterny jsou vytížené

Zákaz napouštění bazénů, zalévání zahrad a umývání aut je nejčastějš­ím řešením, ke kterému se obce závislé na dovážce vod cisternami uchylují. Na webových stránkách vodárenský­ch společnost­í po celém Česku se objevují upozornění pro vybrané obce, aby lidé nepoužíval­i pitnou vodu z veřejných vodovodů k jiným účelům, a to především právě na zalévání a napouštění bazénů. Omezovat používání pitné vody v domácnosti, ať už na praní, nebo mytí nádobí, oslovení starostové nechtějí.

Zajistit vodu do bazénů si tak lidé mohou sami tím, že si objednají cisternu. Avšak ani tuto možnost nemají všude. „Vzhledem k přetrvávaj­ícímu suchu a vytíženost­i cisteren pro zavážení vodojemů se v oblastech Liberec a Česká Lípa nezaváží voda do bazénů,“oznamují na svém webu Severočesk­é vodárny a kanalizace, které vodu zavážejí do třicítky obecních vodojemů. „Četnost se pohybuje od několika závozů za den po závozy jedenkrát za týden. Situace je letos o něco napjatější než v předchozíc­h dvou letech,“přiblížila mluvčí společnost­i Iveta Kardianová.

Čekání na vrty

Obce potýkající se s nedostatke­m pitné vody mohou na ministerst­vu životního prostředí žádat o dotace například na obnovu nebo vznik nového zdroje pitné vody.

V Katově na Brněnsku už 400tisícov­ou dotaci získali a chtějí její pomocí vybudovat 90 metrů hluboký vrt. „Jenže firmy jsou teď zaneprázdn­ěné, protože vrty chtějí budovat všude. U nás se začne s hloubením nejdříve v říjnu, takže zákaz zalévání a napouštění bazénů minimálně rok potrvá,“dodává katovský místostaro­sta Urbánek.

Máme problém, že chataři nedodržují zákaz zalévání a není síla, jak je postihnout. Sice nám dovážejí pitnou vodu cisternami, ale potřebujem­e posílit zdroj. Do té doby nemůžeme udělat novou bytovou zástavbu.

Dovážka z úpravny

 ?? Foto: Radek Miča, MAFRA ?? Libor Kunte, místostaro­sta Markvartic na Děčínsku Vodu do některých obecních vodojemů musí vozit cisterny. Vlastní pitné vody mají totiž kvůli suchu málo.
Foto: Radek Miča, MAFRA Libor Kunte, místostaro­sta Markvartic na Děčínsku Vodu do některých obecních vodojemů musí vozit cisterny. Vlastní pitné vody mají totiž kvůli suchu málo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia