MF DNES

Absolutní rekord nejspíš nepadne

Páteční ochlazení slibuje předpověď s velkou jistotou

-

Radka Hrdinová reportérka MF DNES

ředpovědět několik dní dopředu vedro je pro meteorolog­y výrazně jednodušší než na hodiny dopředu určit, kudy půjde bouřka. „Příliv teplého vzduchu pozorujeme i ve velkých výškách, jde o tak rozsáhlý jev, že se dá předpovědě­t s pěti- až osmidenním předstihem,“říká Petr Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu v Praze.

S podobnou jistotou dokážou také říct, kdy vedra poleví. „S velmi vysokou pravděpodo­bností bude v pátek nad naším územím přecházet studená fronta, za kterou se zejména v Čechách může ochladit až o 15 stupňů,“slibuje meteorolog. Ochlazení ale dlouho nevydrží. Už v neděli to bude opět na koupání s teplotami šplhajícím­i ke třiceti stupňům.

Že by do té doby padl absolutní teplotní rekord, a to 40,4 stupně Cel- rometeorol­ogický ústav zprávu o suchu. Upozorňova­la na extrémně nízkou hladinu řek i další pokles hladiny podzemní vody. Od té doby vody v krajině ještě ubylo.

Nadprůměrn­é teploty, které trvají už od dubna, tomu pomohly. Nejsou ale jediným viníkem. „Dlouho nepršelo, s výjimkou bouřek, kdy voda rychle odtéká. V zimě bylo také málo sněhu. Navíc se sucho opakuje už několik let, žijeme na vodní dluh,“říká klimatolog Pavel Zahradníče­k z projektu Intersucho.

Dobře je na tom momentálně snad jen Šumava, kde v posledních měsících přece jen napršelo, zato na jižní Moravě už Zahradníče­k považuje sucho za nový normál.

„Na Lounsku nebo na Pardubicku jsou oblasti, kde je v půdě méně než 10 procent potenciáln­í kapacity,“říká Dvořák. Jak velké je sucho, dokazuje i rekordní počet lesních požárů. „Mohlo to být ještě horší, kdyby více foukalo. Do budoucna ale musíme počítat s tím, že lesní požáry budou velký problém,“dodává Zahradníče­k. Suchá půda, suchá tráva

 ?? Foto: Martin Stolař, MAFRA ?? S výjimkou Šumavy a části horských oblastí na severní Moravě trpí Česko půdním suchem. Horní snímek hřbitova německých padlých v Chebu je pořízený letos 2. srpna, na snímku níže je toto místo vyfoceno ve stejný den před rokem.
Foto: Martin Stolař, MAFRA S výjimkou Šumavy a části horských oblastí na severní Moravě trpí Česko půdním suchem. Horní snímek hřbitova německých padlých v Chebu je pořízený letos 2. srpna, na snímku níže je toto místo vyfoceno ve stejný den před rokem.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia