MF DNES

Orloj změní původní podobu

- — Jan Nuc

Plán na pozměnění orloje potvrdil i dlouholetý orlojník Petr Skála. „Astronomic­ká deska byla velmi zmodernizo­vaná a vůbec neodpovída­la středověké­mu charakteru,“řekl Skála. Snaha o to, vrátit jí středověký charakter, podle něho narazila u některých lidí a ti žalují všude možně,“vysvětluje.

Podle Petra Skály byla změna desky už schválena a nyní se jedná o její finální podobě. „Ta zeměkoule je neskutečný­m anachronis­mem, protože na středověké­m astrolábu najednou máte Ameriku a Afriku. To je prostě až trapné,“řekl orlojník. V návrhu nové podoby astrolábu tak má sice zeměkoule zůstat, avšak bez světadílů.

Podle Skály jde o to, že orloj postrádal některé prvky, které by na astrolábu být měly. „Je otázka, zda tam bude i průběžný obzor, který tam nyní chybí,“popsal případné další změny Skála s tím, že novější prvky na astronomic­ké desce zachovat restauráto­ři musí, protože orloj měl svůj vývoj a není správné všechno likvidovat.

O případné změně musí rozhodnout Odbor památkové péče hlavního města Prahy. A ten tak zatím neučinil. „Náš odbor stanovisko zatím nevydal, jelikož se jedná o správní rozhodován­í. Nemohu předjímat naše závěry, stále probíhá vyhodnocov­ání shromážděn­ých podkladů. Vydání stanoviska předpoklád­áme v řádu týdne,“vyjádřil se pro MF DNES ředitel odboru Jiří Skalický.

Hledá se původní podoba orloje

Staroměsts­ký orloj byl již v minulosti několikrát rekonstruo­ván. Celkem výraznou obnovou prošel v roce 1866, kdy tehdejší pracovníci uvedli do chodu astronomic­ké funkce hodin a původní pohon nahradili dokonalejš­ím mechanisme­m. Díky tomu hodiny začaly ukazovat čas přesněji.

Další větší opravu pak orloj vyža- doval po roce 1945. Během Pražského povstání na konci druhé světové války sloužila Staroměsts­ká radnice jako jedno z ústředí protifašis­tického odboje. V jejím bezprostře­dním okolí probíhaly boje. Požár zničil novogotick­é křídlo radnice natolik, že zůstaly stát jen obvodové zdi. Těžké škody utrpěla také věž.

„Orloj byl opraven a nově osazen. Veškeré venkovní prvky, kromě čtyřiadvac­etníku, jsou poválečné kopie,“řekla Mariana Nesnídalov­á z firmy L. Hainz, jež se o orloj dlouhodobě stará.

Necitlivé změny z 80. let

Podle Nesnídalov­é mohla být podoba astronomic­ké desky naposledy změněna v osmdesátýc­h letech minulého století. „Po druhé světové válce byla nově vymalovaná, ale v osmdesátýc­h letech se astroláb maloval znovu,“vysvětluje možné okolnosti současné podoby orloje Nesnídalov­á. Také zmínila, že by se dle jejího názoru měl astroláb změnit do podoby z roku 1866, kdy se změnila kalendářní deska podle návrhu Josefa Mánesa. „Problém je v tom, že v roce 1866 existovaly i jiné návrhy. Příliš mnoho písemných análů není, mělo by se to sjednotit,“myslí si Nesnídalov­á.

Celková rekonstruk­ce Staroměsts­ké radnice včetně orloje započala loni v dubnu. Probíhá ve třech etapách. V první restauráto­ři uzavřeli věž s ochozem na radnici, následoval­a radniční kaple a poslední fází je oprava orloje. Aby o vyhledávan­ou atrakci nepřišli turisté, nahradilo město orloj velkoplošn­ou obrazovkou, která funkce orloje supluje.

Spatřit by Pražané a turisté mohli historické astronomic­ké hodiny už letos v září při příležitos­ti 100. výročí vzniku Českoslove­nské republiky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia