MF DNES

Mosad zabil syrského raketového vědce

-

Byl blízký syrskému prezidento­vi Bašáru Asadovi a ve spolupráci s Íránci jeho tým připravova­l výrobu řízených střel Tišrín, které mají dolet 200 kilometrů. V sobotu večer Azír Azbar zahynul. Vůz s ním explodoval v Masjaru, kde je syrské vědecké centrum spojované s výrobou chemických zbraní. K výbuchu došlo krátce poté, co nasedl do auta.

List New York Times včera s odvoláním na zdroj nejmenovan­é blízkových­odní tajné služby napsal, že za atentátem stojí izraelská tajná služba Mosad. Prý vědce několik měsíců sledovala. Izraelský ministr pro vnitřní bezpečnost Gilad Erdan odmítl Azbarovu smrt komentovat, řekl jen, že ji považuje „za dobrou věc“.

Izrael podle syrského tisku Azbarovi, který byl ve spojení také se Severokore­jci, připisoval i vývoj tajných zbraní a koordinaci akcí Íránců a Hizballáhu v Sýrii. Vědec se údajně podílel i na vybudování podzemní zbrojní továrny, jež měla nahradit provoz, který loni zničily izraelské nálety.

Mosadu se přičítá odpovědnos­t za smrt řady vědců. V dubnu střelci v Malajsii zabili specialist­u na rakety palestinsk­é radikální skupiny Hamas, v roce 2016 byl v Tunisku zabit odborník na bezpilotní letadla Hamasu. Mosadu bylo v uplynulých jedenácti letech připsáno i zabití šesti íránských vědců, kteří byli zapojeni do íránského jaderného programu. V 90. letech mimo jiné odstranil i kanadského vědce, který chystal zbraň, s níž by bylo možné vypálit rakety z Iráku na Tel Aviv.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia