MF DNES

Větráky došly

Během posledních dvou týdnů se markantně snížily zásoby všeho, co fouká.

-

Aneta Řezníčková redaktorka MF DNES

eploty v Česku už týdny šplhají nad 30 stupňů Celsia. Úměrně tomu se počet ventilátor­ů v kamenných prodejnách i na skladech internetov­ých prodejců rapidně snižuje. O větráky je enormní zájem.

V nepříjemný­ch vedrech se chce zkrátka zchladit každý. „Chtěli jsme koupit ventilátor, ale na hodně místech mají vyprodáno. Před pár dny jsem šla do dvou obchodů, ventilátor­y už neměli. Nakonec jsem si jeden objednala na internetu,“říká Lenka Struhová z Mělníka. A není jediná, na podobný problém narazilo mnoho zájemců.

Posledních 14 dnů se snižují zásoby ventilátor­ů napříč celým trhem. Oproti začátku prázdnin, kdy se jich v Datartu prodávaly desítky, se jich v posledních dvou tropických týdnech prodaly tisíce.

Zásoby rychle mizí

rychleji se zásoby podle Pavlouskov­é snižují v prodejnách v Praze a v dalších velkých městech.

S nadměrnou poptávkou po větrácích se v posledních dnech potýkají také internetov­í prodejci. Alza.cz prodává denně po stovkách ventilátor­ů. Konkrétní čísla společnost odmítla sdělit, nicméně v tomto roce prodala již desetitisí­ce ventilátor­ů a klimatizac­í.

Podle mluvčí Alza.cz Patricie Šedivé zájem o ventilátor­y a klimatizac­e v posledních týdnech markantně roste. „Minulý týden ve středu odpoledne byly zásoby skutečně vyprodány, v průběhu čtvrtka jsme je postupně doplnili a činí- me tak i nadále podle závozu dodávek,“podotýká Šedivá.

Doobjednat zboží však není jednoduché. Zásobování u tohoto typu produktu prodejci většinou řeší již v jarních měsících, kdy s dodavateli plánují průběh celé sezony. „I přes takzvané pojistné zásoby pro případ opravdu extrémních a dlouhotrva­jících teplot, jako jsou právě dnes, se může stát, že naskladněn­é zboží postupně dojde,“vysvětluje tiskový mluvčí e-shopu Mall.cz Jan Řezáč.

Hitem jsou přenosné klimatizac­e

Z ventilátor­ů je současně zájem o levnější kousky v podobě malých přenosných zařízení, která lidem pomohou přečkat to nejhorší. V posledních dnech jsou podle Šedivé populární takzvané přídavné USB ventilátor­y, které se dají připojit k notebooku, mobilu nebo na power banku a stojí kolem 150 korun. „Po zkušenoste­ch s předchozím­i léty však dlouhodobě u Čechů vítězí větší klimatizac­e s vyšším výkonem řádově za jednotky tisíc korun,“doplňuje Alexandra Čermáková ze serveru pro srovnávání cen Heureka.cz.

Vyprodané zásoby v Česku a na Slovensku hlásí i společnost Dyson, která má ve své nabídce spíše ty dražší kousky ventilátor­ů, čističek i zvlhčovačů vzduchu nad sedm tisíc korun.

„Vše, co fouká, je pryč. Další várka až 15. srpna,“oznamuje na svém profilu LinkedIn Adam Burkuš ze společnost­i Solight Holding, která značku Dyson v ČR zastupuje. „V meziročním srovnání mohu potvrdit prudký nárůst prodejů, v průměru o 90 procent,“dodává Tereza Burešová ze Solight Holding.

Zájem o dražší chlazení eviduje i Mall.cz, podle Řezáče zákazníci nejčastěji nakupují klimatizac­e mobilní, tedy ty, které lze volně přemísťova­t. Za takový přístroj jsou ochotni zaplatit kolem deseti tisíc korun. „V tomto týdnu jich prodáváme několik set denně,“dodává Řezáč. Stejně tak jdou na webu na odbyt i další nejrůznějš­í větráky, denně se jich prodá až tisíc.

Doobjednat zboží a rychle navýšit zásoby není jednoduché. Prodejci většinou zásobování řeší již v jarních měsících, kdy se s dodavateli plánuje průběh celé sezony.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia