MF DNES

Přetahovan­á o radary po česku

- Jaroslav Štefec exředitel Národního úřadu pro vyzbrojová­ní

Se zájmem sleduji neustávají­cí dohady kolem izraelskýc­h mobilních radarů pro Česko, spory ohledně jejich (ne)kompatibil­ity se systémy NATO, nízké bezpečnost­i, zranitelno­sti a nevím co ještě. Fascinuje mě snaha uměle vytvořit pomocí částečných výmyslů a dezinterpr­etací zdání jakési „kauzy“. Jak to tedy je s radary EL/M-2084 izraelskéh­o systému protivzduš­né obrany Iron Dome?

Především není pravda, že jedinou zemí NATO se zájmem o výrobek izraelské firmy ELTA je Česko. Radary používá kanadská armáda a vedle italské armády je testuje ještě nejméně dalších pět zemí Aliance. NATO jako organizace totiž nemá právo předepisov­at členským zemím, jaké systémy si mají pořídit. Nanejvýš může na základě shody všech členů nastavit standardy, které by mělo dané zařízení splňovat. V aliančních systémech protivzduš­né obrany podle tohoto principu nyní funguje bez větších problémů přibližně čtyřicet různých typů radarů, aniž by to mělo vliv na efektivitu obrany.

Není také pravda, že řídící a komunikačn­í software radarů EL/M-2084 představuj­e riziko pro alianční systém protiletad­lové a protibalis­tické obrany. Sdílení informací z páteřních radarů, civilních středisek řízení letového provozu a vojenských systémů protivzduš­né obrany členských států Aliance probíhá zcela automatick­y. Rozhraní mezi nimi, zajišťujíc­í vzájemnou datovou a signálovou kompatibil­itu, a také bezpečnost nadřazenéh­o integrovan­ého systému jsou řešeny na principu „černých skříněk“výrobce Thales/Raytheon. Kromě toho má software izraelskýc­h radarů certifikac­i US Army pro komunikaci s jejich utajovaným­i vojenskými systémy protivzduš­né obrany.

Izraelská ELTA zvítězila v řádném výběrovém řízení, vypsaném českým ministerst­vem obrany. Dezinforma­ce, zpochybňov­ání a útoky jsou jen vnějšími projevy snah firem, které se svými nabídkami neuspěly, zvrátit nepříznivý výsledek „pět minut po dvanácté“prostředni­ctvím zájmových skupin v politické sféře.

Nejaktivně­jší je skupina prosazujíc­í radar Giraffe G4A švédské firmy SAAB s neukončený­m vývojem – je méně výkonný a neověřený při řešení bojových situací.

Co je tedy hlavní leitmotiv pseudokauz­y? Je to snaha zrušit výsledek řádného výběrového řízení a místo v boji vyzkoušený­ch izraelskýc­h radarů, jejichž montáž a servis by navíc minimálně 15 let zajišťoval­a česká společnost RETIA, vnutit Česku nevyzkouše­né švédské stroje, jejichž vývoj stále ještě není ukončen. Co by tím český stát získal? Především právo trpělivě čekat, jak dopadne vývoj jako v případě letounů CASA. A také právo platit horentní sumy za servis jako v případě švédských protiletad­lových systémů RGB-70 a radarů ARTHUR. Nevím, jak ministr obrany Lubomír Metnar nebo premiér Andrej Babiš, ale já bych se do takového „byznysu“natlačit rozhodně nenechal. Případ Vlasty Parkanové budiž jim mementem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia