MF DNES

Festival Sziget zve na Gorillaz s vůní svobody

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Ostrov Óbudai na Dunaji v centru Budapešti se od středy na týden opět promění v ostrov svobody a hvězdné hudby. Festival Sziget, který v minulých letech přilákal až půl milionu návštěvník­ů, slibuje nekončící hudební zážitek s kapelami Arctic Monkeys, Gorillaz, Mumford & Sons, zpěvačkami Lanou Del Rey a Dua Lipou či raperem Kendrickem Lamarem.

Mezi návštěvník­y ze stovky zemí světa se postupně začínají objevovat také Češi. Není divu. Budapešť sice neleží úplně za hranicemi, ale taháky, které tamní přehlídka nabízí stojí i za delší cestování.

Kromě největších hvězd na hlavním pódiu to letos budou i další zajímavá jména. Jen namátkou – bouřlivák Liam Gallagher, klasik elektroswi­ngu Parov Stelar, jenž na poslední desce koketuje s blues, bluesrocko­vá kapela Kaleo z Islandu, nespoutaná newyorská gipsy partička Gogol Bordello, elektronic­ký mág Kygo a další.

Dorazí i Thom Artway

Dvě scény budou věnované pouze taneční a elektronic­ké hudbě a hrají zde hvězdy, jako jsou KSHMR nebo Don Diablo. Je tu pódium zasvěcené world music s Värttinou či Griot Blues, ale i scéna pro folk, jazz, blues a klasickou hudbu. Na jevišti věnovaném těm nejtalento­vanějším hudebníkům z Evropy si zahraje Thom Artway.

Pokud by i to bylo někomu málo, kompletní program se v rozsáhlém areálu odehrává na téměř padesáti místech. Kromě hudby zahrnuje také divadelní performanc­e a každý den se uskuteční na dvě stovky vystoupení či představen­í. Například monumentál­ní stan Cirque de Sziget hostí nejlepší představen­í z oblasti moderního cirku. Prostor nazvaný Giant Street Theatre nabízí velkolepá pouliční divadla.

Areál festivalu nabízí řadu možností k vyžití i mimo oficiální program. Vyhrazená pláž na břehu Dunaje patří k nejnavštěv­ovanějším částem ostrova.

Samozřejmo­stí je nadprůměrn­ý standard hygieny – toalety a sprchy se letos mají ještě o stupeň zlepšit. Nechybí kvalitní a různorodé občerstven­í.

Nemalým lákadlem je i Budapešť samotná se slavnými městský- mi lázněmi, s mnoha památkami po divokém 20. století, s místní kuchyní, kavárnami a v neposlední řadě také odvázaným nočním životem. Týden v metropoli na Dunaji i samotném Ostrovu svobody je prostě nezapomenu­telný.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Kreslená kapela Kapelu Gorillaz proslavilo propojení kreslených postav s hudbou.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Kreslená kapela Kapelu Gorillaz proslavilo propojení kreslených postav s hudbou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia