MF DNES

Škatulka literatury pro mladé Černooké uškodila

Domácí literatura pro dospívajíc­í mládež má svůj nový hlas. Debutující autorce Anně Musilové je 22 let.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Zabijákem úspěchu bývají přehnané ambice, říká se. V případě začínající české autorky Anny Musilové, které vyšel román Černooká, tomu tak není. Místo ctižádosti však na knize škodu napáchala mladická potřeba vykřičet do světa všechno dušetrápen­í.

Hrdinka Viktorie je osmnáctile­tá studentka – introvertn­í, sečtělá, poznamenan­á předčasnou smrtí matky a hlavně silnými depresemi. Psychickým­i potížemi, které jí do života vpustí tajemnou Černookou – imaginární alter ego ztělesňují­cí všechno špatné, co se v nitru skrývá. Strach, obavy, závist, nejistotu, zlobu. Část duše, se kterou se člověk marně smiřuje, a tak o ní raději s nikým nemluví.

Pochopila problém

Anna Musilová se však o ní rozhodla promluvit, čímž uhodila hřebík na hlavičku. Najít totiž na poli domácí literatury pro mladé talentovan­ého autora, který by uměl i v útlém věku uchopit problemati­ku depresí a dalších duševních problémů, moc není. Nejde však pouze o výběr tématu, jímž se Musilová trefila. Potíže by totiž díky zdatnému popisu dokázala vysvětlit i největšímu emocionáln­ímu polenu. Obdobně zdařile pak text funguje i v částech, kde se Viktorie vyrovnává s matčinou rakovinou a smrtí.

Dialogy skřípou

Jakmile se však autorka vrhne do vykreslová­ní pocitů dospělých, otce i matky, začnou slova skřípat jako písek mezi zuby a účinkují strojeně. Stejně jako chvíle, kdy se do příběhu snaží zasadit další prvky ze života teenagera – první lásku, sex, přátelství nebo školní život. Dialogy najednou působí prefabriko­vaně. Jako by bylo těžké některým postavám propůjčit hlas. To se sice knize odpustit nedá, pochopitel­né to však je. První verze rukopisu vznikla, když bylo Musilové osmnáct let. Pokud tedy pomineme chvílemi vrzající dialogy, jde ve srovnání s jinými zástupci žánru literatury pro mladé o úspěšný čin.

Nejvíce by však Černooké pomohlo, kdyby se této zbytečné žánrové škatulky zbavila a držela se zmiňované problemati­ky, jíž autorka rozumí nejvíce. Jestli totiž něco příběh zabíjí, je to potřeba nacpat do něj všechny poznávací znaky knih pro cílovou skupinu. Najednou by pak autorka možná představov­ala dílo, které si dopředu nevybírá svého čtenáře.

Černooká Anna Musilová 55%

 ?? Foto: Karolína Jírová ?? Vykřičené trápení Anna Musilová se dokázala vcítit do člověka s deprese- mi, jen na to zbytečně nabalila lásku a sex.
Foto: Karolína Jírová Vykřičené trápení Anna Musilová se dokázala vcítit do člověka s deprese- mi, jen na to zbytečně nabalila lásku a sex.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia