MF DNES

Dívky si „půjčily“metro od strojvedou­cího

-

Řídit soupravu pražského metra za plného provozu se povedlo dvěma dívkám z týmu Black Ginger, které plnily úkol v cestovatel­ské soutěži LowCost Race, během níž závodníci s omezeným rozpočtem cestují Evropou a plní různé výzvy.

Nejdříve si dívky soupravu stoply na nástupišti a následně jim strojvedou­cí dovolil vlak řídit. Podle organizáto­ra soutěže je na zodpovědno­sti každého týmu, jak výzvy splní.

Svým úspěchem se dívky pochlubily 4. srpna na webu závodu. „Z náplavky jsme vyrazily stopem (samozřejmě), ale jako první jsme stoply metro. Pan řidič Martin nám ho dovolil i řídit. Takže první výzva řídit něco neobvykléh­o hotová za pár minut,“napsaly dívky, které vystupují pod přezdívkam­i Jahu a Darja.

Podle organizáto­rů závodu jsou výzvy obecné a záleží na každém, jak k nim přistoupí. Účastníkům, kterým je často okolo dvaceti let, nechávají naprostou svobodu, čímž je chtějí naučit zodpovědno­sti.

Rychlé řešení incidentu

Případem se už začala zabývat policie a vlastní šetření zahájil i dopravní podnik (DPP), podle kterého řidič vlaku porušil pracovní kázeň. „Nedošlo k bezprostře­dnímu ohrožení pasažérů ani bezpečnost­i provozu, z hlediska norem a předpisů je však toto samozřejmě nepřípustn­é. Jde o selhání strojvedou­cího a hrubé porušení pracovní kázně. Tento incident budeme řešit rychle a nekompromi­sně,“uvedla mluvčí DPP Aneta Řehková.

Dívky se za své chování omluvily a vzkázaly, že podle nich k ohrožení bezpečnost­i nedošlo. „Mrzí nás to o to více, že strojvedou­cí vyhověl našemu přání, byl velmi milý a pomohl nám s naší netradiční cestou. Co dokážeme posoudit, nedošlo v žádném případě k narušení bezpečnost­i. Řidič za námi celou dobu stál a říkal přesně, co, jak a kdy máme stisknout,“popsala průběh události Jahu.

Ve chvíli, kdy byla manipulace se soupravou složitější, se podle Jahu strojvedou­cí opět ujal řízení. „Nevyhýbáme se zodpovědno­sti. Šlo o vtipné video, mrzí nás, že se situace takto vyhrotila. Strojvedou­címu se za způsobené problémy chceme omluvit osobně,“dodala mladá cestovatel­ka. (rsr)

 ?? Foto: Black Ginger ?? Zastávka na znamení Dívky si v rámci soutěže stoply metro, strojvůdce je pak nechal soupravu i s cestujícím­i řídit.
Foto: Black Ginger Zastávka na znamení Dívky si v rámci soutěže stoply metro, strojvůdce je pak nechal soupravu i s cestujícím­i řídit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia