MF DNES

Tisíce růží a hrabaví pávi

-

Kzámku Konopiště patří Růžová zahrada s rozlohou pěti hektarů a se skleníky. Stará se o ni deset zahradníků. „Protože je v posledních letech zima mírná, pracujeme v zahradě až do prosince,“říká vedoucí „Růžovky“Renata Lukešová.

Jak probíhá zahradníků­v rok na Konopišti?

První čtvrtletí se zaměřujeme na skleníky, kde přesazujem­e květiny. Některé rostliny také potřebují radikální řez. Máme tu například palmu, která nám už ničí střechu. Údajně ji vysadil ještě arcivévoda. Jakmile to jde, jsme stále venku a stříháme růže, zasazujeme letničky, zaléváme. Ta velká sucha, kte- rá panují třetím rokem, nám ale moc nepomáhají. Parter je pod přímým sluncem, půda je vyprahlá.

Kolik růží v zahradě vůbec je?

Bývalo jich tu kolem pěti tisíc, nyní přes tři tisíce. Ve skleníku pěstujeme i pnoucí žlutou růži, kterou mi- lovala hraběnka Žofie. Dostala ji od anglického maršála, říká se jí Maršálka. Zrovna odkvetla.

Potýkáte se i s vandaly?

Hlavně loni jsme řešili několik incidentů. Lidé vytrhávali letničky, přitom si je mohou u nás koupit za pětikorunu. Také někteří návštěvníc­i pávům trhají brka jako suvenýr.

O pávy se také musíte starat?

Vůbec ne, chodí kolem zámku a v zahradě, jak chtějí. Je jich sedm, nyní máme čtyři malé. Jsou sice nenároční, ale zahradníci je nemilují, jsou jako slepice. Všechno vyhrabou, oštípou, rozlámou. Když hrabeme na podzim listí, stojí za námi a zobají červíky. (buš)

 ??  ?? „Růžovka“O zahradu se vedle Renaty Lukešové stará i devět kolegů.
„Růžovka“O zahradu se vedle Renaty Lukešové stará i devět kolegů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia