MF DNES

Hvězdy oděné v plastu. Aneb sportem za čistší svět

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Jedna z nejslavněj­ších značek světa sportu tak trochu mění barvu – a není za tím nic menšího než snaha pomoci fotbalem k záchraně planety. Real Madrid představil na sociálních sítích třetí sadu dresů, zápasová premiéra se chystala na úterní duel amerického turné proti AS Řím. Modrič, Bale, Benzema a další se místo bělostné budou příležitos­tně oblékat do růžové.

A ten, kdo aspoň jednou vstoupil do světa pod hladinou, v ní pozná i jinou barvu: korálovou.

Tyhle dresy jsou kompletně vyrobeny z recyklovan­ých plastů, vytažených z moří a oceánů.

„Real Madrid má moc zesílit naše sdělení světu a sdílet ho se svou masivní skupinou fanoušků,“uvedl Cyrill Gutsch ze společnost­i Par- ley Ocean Plastic. Ta se zabývá přeměnou tun umělého sajrajtu na využitelné produkty a upozorňuje na čím dál neúnosnějš­í stav vodstva planety. Hvězdy španělskéh­o giganta ve svých zbrusu nových úborech zapózovaly v New Yorku a v tomto tažení nejsou samy. Stejný krok chystá i Manchester United, Bayern Mnichov nebo Juventus Turín.

Jistě, je v tom také byznys: však se nové dresy od Adidasu hned začínají prodávat na klubových webech. Zároveň je to další důkaz, že snažit se oddělovat sport od dění ve společnost­i je holý nesmysl.

Jako tenisté máme velkou sílu

Jihoafrick­ý tenista Kevin Anderson zažívá nejlepší období kariéry, loni prošel do finále US Open a o titul bojoval také letos ve Wimbledonu. Zároveň při sledování dokumentu o stavu oceánů zjistil, že situace je vážná, ne-li kritická. Real mění svět mě hrozný strach, jakmile usedám za knipl. Ale já zvládám těch 100 knoflíků v kokpitu. Když se vypořádám s nimi, vypořádám se s tlakem velkých závodů,“tvrdí.

Kumpáni mu vymysleli i další přezdívku: Swift. Rychlý, hbitý. Dokonce se tak začal i podepisova­t: Zharnel Swift Hughes.

O tři roky starší Jimmy Vicaut, v Maroku trénující Francouz, působí v porovnání s ním mnohem hloubavěji. „Když jste sprinter, nemáte prostor pro chybu,“říká. „Pistole vystřelí a je to teď, nebo nikdy. Musíte být precizní a extrémně koncentrov­aní. Sport je občas jako věda.“

Tenista Anderson chce odstranit plastové obaly na rakety, Tottenham zruší jednorázov­é nádobí a snaží se dokonce už i v Indii na kriketu

A tak se rozhodl jednat. „Otevřelo mi to oči. Stačí vám chvíle googlování a věci jsou dost jasné. Tenis má možnost jít příkladem. Můžeme toho udělat hodně,“říkal v Londýně a jako viceprezid­ent hráčské rady ATP rozjel první kolečko mailů kolegům. První cíl: zrušit jeho slovy „zbytečné“plastové obaly na nové rakety.

Podobné zprávy přibývají čím dál častěji. S OSN podepsali dohodu o omezování plastů třeba Mezinárodn­í hokejová federace či šéfové ragby, golfistů nebo jachtařů.

Fotbalový Tottenham při svých domácích duelech od příští sezony zruší jednorázov­á brčka, talíře a příbory. „Jsme nadšení, že můžeme tyto hodnoty přenést i na stadion. Jako klub bereme starost o životní prostředí vážně,“uvedl šéf Hotspur Daniel Levy.

Slavný jachtařský závod Volvo Ocean Race se pro změnu zapojí do sbírání dat, která mají posloužit vědcům studujícím mikroplast­y ve světových vodách. A dokonce v Indii, kterou žádný její návštěvník nemůže podezírat z přemrštěné čistoty, se snaží – kriketové kluby ve městech Bengalúr a Indaur hodlají rozjet recyklaci. Po jejich utkáních pokaždé zbudou zhruba tři až čtyři tuny plastu – a hodlají být důslední; až tak, že by jinak nezužitkov­atelné odpadky mohly posloužit aspoň jako střechy ve slumech.

Maratony nejen v Londýně už dávají kolem trati výhradně recyklovat­elné kelímky. Ani na baseballu už si fanoušci nesrknou jen tak: slavní Chicago White Sox zrušili jednorázov­á brčka letos v dubnu.

Pozvolná ekologická evoluce tedy probíhá skoro všude, nyní ji na vlastních tělech budou demonstrov­at globální ikony Realu. Možná je to jen kapka v moři – ale kapka, která zároveň může moře pročistit.

 ?? Foto: Instagram ?? Hvězdy Realu Madrid budou příležitos­tně oblékat jiné dresy, jsou vyrobeny z plastů vytažených z oceánů.
Foto: Instagram Hvězdy Realu Madrid budou příležitos­tně oblékat jiné dresy, jsou vyrobeny z plastů vytažených z oceánů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia