MF DNES

ME v atletice Češi v akci

-

dvaceti letech překonal národní rekord na čtyřstovce. Všem bylo jasné, že v něm dříme talent, jaký česká atletika neměla.

Záhy se stal mistrem Evropy v Helsinkách, což je doteď jeho nejcennějš­í výsledek z venkovní akce. „A to už je šest let, hrozně dávno. Tehdy jsem byl začátečník, mladý, dravý, vletěl jsem do toho a nic neřešil,“vzpomíná.

Postupně sbíral medaile v hale a stával se hvězdou.

Jenže zároveň také pomalu výkonnostn­ě uvadal. Když v Dauhá 9. května 2014 zaběhl čtyřstovku za 44,79, sám si asi nemyslel, že by se následujíc­í čtyři roky časově neposouval. Přesto se to stalo.

Loni nebyl už ani v hale tak přesvědčiv­ý. Letos na světový šampionát do Birmingham­u odjížděl s tabulkově 31. nejrychlej­ším časem.

Pak ale znovu ukázal srdce závodníka, stal se potřetí mistrem světa.

„Ono to vypadá, že jsem na tom v hale pořád dobře, ale časově to není takové jako kdysi. Při ideálním závodu jsem letos běžel 45,47. Před čtyřmi lety bych to zvládl o 15 setin rychleji. Ani v hale už nemám takovou formu jako dřív,“říká.

Už před rokem mu trenér Kupka říkal, aby byl větší sobec. Přesvědčov­al ho, aby myslel více na sebe, aby více odpočíval.

Vždyť Maslák nezná slovo volno. Jen co skončí náročná venkovní sezona, on se vrhne do přípravy na tu halovou. Asi právě únava těla a také mysli může za to, že v posledních letech stagnuje.

V sedmadvace­ti by přitom měl být na vrcholu sil. „Ale není,“všímá si i šéftrenér české reprezenta­ce Tomáš Dvořák. „Souvisí to pochopitel­ně i s vývojem kariéry sportovce – kolik se mu toho povedlo. Jemu se toho povedlo dost v mladém věku. Snad není vyčpělý.“

Už na republikov­ém šampionátu v Kladně přiznal, že má vystřílené všechny náboje. V Berlíně to po včerejším rozběhu bylo podobné.

„Už mi ani nepřijde, že bych se soustředil na závody, už mě to ani tolik nebaví. Potřebuju si odpočinout, abych zase získal dravost,“říká. Zvažuje, že změní hlavní disciplínu. Nebo že vynechá halovou sezonu. „Musí každopádně najít novou chuť,“je přesvědčen­ý Dvořák.

Chuť jít na trénink za každého počasí den co den a dřít pro jediný cíl. Pak může k medailím v hale přidat i medaile venkovní.

Talentu na to má spoustu. desetiboj (Doležal, Lukáš),

200 m 1. kolo (Jirka), 400 m ženy 1. kolo (Deidlová, Symerská, Vondrová), 1500 m 1. kolo (Holuša), oštěp kvalifikac­e (Frydrych, Vadlejch, Jílek),

výška žen kvalifikac­e (Hrubá, Pejchalová), 400 m př. ženy semifinále (Hejnová), 400 m muži semifinále (Maslák),

dálka muži finále (Juška). Online na

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia