MF DNES

Ševčenko zahodil cigarety... A Dynamo válcovalo Evropu

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Před 20 lety prošlo přes Spartu, pak Dynamo Kyjev šokovalo Real Madrid a sahalo po finále Ligy mistrů. Včera o ni bojovalo proti Slavii

Na obří olympijský stadion v Kyjevě, kterému chyběla střecha, se snášely provazy deště, když téměř devadesát tisíc promoklých fanoušků zatajilo dech.

Domácí záložník Kosovskij uháněl na branku Bayernu Mnichov, a kdyby nezpanikař­il, Dynamo by zřejmě hrálo finále Ligy mistrů.

Jenže Kosovského zbrklý oblouček prolétl nad břevnem. Dynamo nevedlo 4:1, místo toho dostalo doma dva rychlé góly a remizovalo 3:3. V odvetě Bayernu stačil jeden gól na postup a pozoruhodn­ý kyjevský příběh z jara 1999 skončil. Tým, který včera uhrál remízu se Slavií ve třetím předkole Ligy mistrů, tehdy strašil Evropu. Ale po semifinálo­vé porážce se rozutekl do světa, největší hvězdy už nešlo udržet. Zůstaly jen vzpomínky. Sezona 1997–98, v těžké skupině Ligy mistrů s Barcelonou, Newcastlem a Eindhovene­m se od Dynama nic moc nečekalo. Jenže parta, kterou dal dohromady trenér Lobanovski­j, šokovala. Když doma porazila Barcelonu 3:0, zdálo se, že větší senzaci už způsobit nemůže.

„Kamarád mi říkal: To jsem na vás zvědavý v odvetě. Tak jsem se s ním vsadil o večeři, že dám tři góly,“vzpomínal později Andrej Ševčenko, největší hvězda týmu.

Na první pohled drzá sázka dokonale vyšla. O dva týdny později Dynamo překonalo samo sebe, v Barceloně vyhrálo 4:0. A Ševčenko zvládl hattrick už do poločasu...

Ve čtvrtfinál­e kyjevskou jízdu ukončil Juventus a v příští sezoně málem Sparta, která v předkole ještě dvě minuty před koncem odvety držela postupový stav. Nakonec po vlastním gólu Gabriela nezvládla penalty a Dynamo začalo řádit.

Znovu vyhrálo skupinu, ve které vyškolilo Arsenal, Panathinai­kos a Lens a ve čtvrtfinál­e si vyšláplo na Real Madrid. Až Bayern, který pak ve finále smolně ztratil téměř vyhra- ný zápas s Manchester­em United, ukončil ukrajinský sen.

Za vším, co se Dynamu tehdy povedlo, hledejte Lobanovské­ho rukopis. Trenér v tmavé rádiovce a baloňáku, kterému z tváře nemizel zachmuřený výraz, to s hráči uměl.

„Nepřemýšle­jte. Já přemýšlím za vás,“říkával jim, když se pokoušeli diskutovat. „Vy jen hrajte!“

Talentovan­ému Ševčenkovi dost možná zachránil kariéru: mladý střelec denně kouřil čtyřicet cigaret, než přísný kouč bouchl do stolu. „Zahoď krabičku do koše. Odteď budeš pít tohle, a uvidíme, jestli budeš kouřit dál,“nařídil překvapené­mu útočníkovi a podal mu nápoj s příměsí nikotinu, který měl odpu- divou chuť. Léčba zabrala – Ševčenko už si nezapálil.

Místo toho se z něj stal postrach všech evropských obran. Ve dvojici s drobným Sergejem Rebrovem motal soupeřům hlavu, málokdo si s nimi věděl rady. Bylo jasné, že po sezoně, ve které v Lize mistrů dohromady nastříleli dvanáct branek, v Kyjevě nezůstanou.

Ševčenka koupil AC Milán, Rebrova Tottenham, do Itálie pak zmizel i záložník Kaladze, po stoperovi Lužném sáhl Arsenal.

Poslední pojítko? Současný trenér Chackevič tehdy patřil do základní sestavy: naskočil i proti Spartě. Včera mu po dvaceti letech stál český tým znovu v cestě.

 ?? Foto: Getty Images ?? Andrej Ševčenko
Foto: Getty Images Andrej Ševčenko

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia