MF DNES

Devět tropických nocí. Další rekord tohoto horkého léta

- Václav Ferebauer redaktor iDNES.cz

Shorkým létem postupně narůstá počet tropických nocí, kdy minimální teplota neklesne pod 20 stupňů Celsia. V Praze už jich meteorolog­ové zaznamenal­i devět (do včerejška). A například v Ústí nad Labem rekordních šest po sobě. Neustále také narůstá počet tropických dní, kdy teploty přesahují 30 stupňů Celsia.

Na počátku týdne meteorolog­ové v Praze v Klementinu ohlásili devět po sobě jdoucích tropických nocí, kdy teplota neklesla pod 20 stupňů Celsia (období od 27. července do 5. srpna, pozn. red.). Od neděle do úterý byly noci chladnější a tropy se vrátily až v noci na středu. Rekordem je přitom dvanáct nocí za sebou, které se podařilo zaznamenat v roce 1868. Během suchého roku 2015 jich bylo jedenáct.

Na stanicích Ústí nad Labem-Kočkov a Praha-Karlov bylo tropických nocí hned šest po sobě. Padl tak předchozí rekord, kdy byly takové noci čtyři. „Na stanici Praha-Klementinu­m se letošní rok dostal na třetí místo za víc než 200 let. Na stanici Kočkov a Klementinu­m tedy za celý týden nebo i víc teplota vůbec neklesla pod 20 °C,“uvedl meteorolog Pavel Jůza na webu Infomet.cz. Neustále také narůstá počet tropických dní. K letošnímu 6. srpnu jich stanice Brno-Tuřany zaznamenal­a 19, Ostrava-Mošnov 7, Praha-Klementinu­m 20 a Ústí nad Labem-Vaňov 28.

O růstu teplot svědčí i hodnocení uplynulého července, který byl v pořadí sedmý nejteplejš­í na území České republiky od roku 1961. Jeho průměrná teplota byla o 1,9 °C vyšší než normál v letech 1981 až 2010.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Čekejte bouřky Vlnou bouřek vrcholí mimořádně horký začátek letošního srpna.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Čekejte bouřky Vlnou bouřek vrcholí mimořádně horký začátek letošního srpna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia