MF DNES

Deset let od Studénky. Pamětníci spílali soudcům

- — Darek Štalmach

„Je to už deset let, ale ty pocity zůstávají stejné, jako by to bylo nedávno,“říká Naděžda Tomčíková. 8. srpna 2008 byla jednou z cestujícíc­h vlaku, který narazil na železniční trati ve Studénce na Novojičíns­ku do zříceného mostu. Při neštěstí zahynulo osm lidí.

Naděžda Tomčíková, povoláním zdravotní sestra, je zároveň jednou z pamětníků, kteří včera přišli k pomníku nehody zavzpomína­t na její oběti a položit sem květiny. Při hovoru s nimi byly hlavně patrné rozpaky z výsledku několikale­tého soudního řízení s možnými původci

Ani deset let po pádu mostu na železniční trať ve Studénce nejsou známi viníci neštěstí, soud všechny obžalované zprostil viny

pádu mostu. Mluvili hlavně o výsledku jednání Okresního soudu v Novém Jičíně, který teprve na podzim loňského roku, po více než devíti letech, rozhodl o míře zavinění jednotlivý­ch obžalovaný­ch – všechny obžaloby zprostil.

„Soud neví, proč most spadl. My se můžeme domnívat, ale nevíme to stoprocent­ně. A proto nelze uznat obžalované vinnými,“konstatova­l tehdy při čtení rozsudku soudce Jaromír Pšenica.

„Když mi řekli výsledek soudu, tak jsem brečela. A vzpomněla jsem si na jména těch lidí, kteří jsou tady napsáni na pomníku. Kteří tady zemřeli. A na jejich rodinné příslušník­y. Jim je tady zabili. A nikdo za to nemůže...“komentoval­a rozhodnutí soudu evidentně dojatá zdravotní sestra.

Poškození mají ještě naději

A výhrady nemá jen proti verdiktu, ale i proti samotnému průběhu jednání. „Je to boj právníků. Řeší se hlavně, jestli tam ten vlak měl jet,“přibližuje své námitky Tomčíková. „Tvrdit, že nám ublížil ten vlak, to je divné. Navíc jsme byli pozváni jen k prvnímu soudu, pak už ani jednou. A všichni obvinění odmítli vypovídat. To mluví samo za sebe.“

Naději na zvrat v případu poškození cestující vlaku ještě stále mají.

Státní zástupce, který při závěrečné řeči navrhoval tresty ve výši až šesti let, se proti rozsudku odvolal.

Podle Igora Krajdla, místopředs­edy Krajského soudu v Ostravě, ale zatím není jasné, kdy krajský soud rozhodne. „V tuto chvíli nelze říci, kdy bude rozhodnuto. Senát se nejprve musí seznámit s obsáhlým spisovým materiálem,“řekl.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Pamětníci pokládají květiny u pomníku obětí železniční­ho neštěstí ve Studénce.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Pamětníci pokládají květiny u pomníku obětí železniční­ho neštěstí ve Studénce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia